Комунальників Кличка підозрюють у привласненні коштів на неякісному ремонті парку «Партизанської Слави» за 45 мільйонів
09.08.2019   //  

Поліція підозрює, що службі особи Київського комунального об`єднання «Київзеленбуд» незаконно привласнили бюджетні кошти під час проведення капремонту благоустрою парку «Партизанської Слави» у Дарницькому районі міста Києва фірмою «Трівіжн» за 44,47 млн грн. Про це написала Анна Камєліна у виданні «КиевVласть».

За даними слідства, «Київзеленбуд» замовив ТОВ «Трівіжн» ремонт парку «Партизанської Слави» за 44,77 млн грн. у квітні 2018 р. Підрядник повинен був завершити благоустрій до кінця минулого року.

Слідчі встановили, що «Київзеленбуд» у 2018 р. перерахував приватній фірмі на виконання договору 32,84 млн грн. Крім того, у кінці минулого року комунальне об’єднання уклало з «Трівіжн» додаткову угоду, згідно з якою, термін дії договору було продовжено до кінця 2019 року. Причому не було вказано істотної зміни обставин, якими сторони керувались під час укладення договору.

2 липня Дарницький районний суд Києва надав слідчим доступ до документів щодо капремонту благоустрою парку «Партизанської Слави», зокрема, договорів субпідряду, проектно-кошторисної документації, документів про призначення відповідальних виконавців тощо.

Цю кримінальну справу було відкрито після звернення до правоохоронців особи, ім’я якої приховано у судовій ухвалі. В той же час, у відкритому доступі є багато інформації про неякісний ремонту парку «Партизанської Слави». В першу чергу, йдеться про неякісне укладання тротуарної плитки. Про сумнівну якість повідомляли низка ЗМІ та ресурс «Народний контроль».

Фото доріжок у парку до та після ремонту

«Нова плитка, на відміну від старої, місцями покладена нерівно і розвалюється, хоча повинна була витримати навантаження автотранспорту. Частина території і зовсім залишилася без покриття: на місці зрізаного асфальту і розібраної плитки залишився лише нерівний ґрунт. Як пояснюють активісти, робота не ведеться або ж виконується недобросовісними співробітниками, які «після обіду вже не в змозі нічого робити», – писало видання «Bigkiev».

В кінці 2018 р. Державна екологічна інспекція виявила в парку «Партизанської Слави» самовільне використання території. Екоінспектори повідомили про порушення, які були допущені в ході проведення робіт з розширення площі існуючих пішохідних доріжок, в результаті чого був знесений газон, що є порушенням режиму території об’єкту природно-заповідного фонду України.

Комунальному об’єднанню «Київзеленбуд» видали припис розробити та затвердити проект організації території регіонально ландшафтного парку «Партизанської слави».

15 липня 2019 р. голова КМДА Віталій Кличко призначив т.в.о. гендиректора «Київзеленбуду» Олексія Короля. Король змінив на цій посаді заступника директора «Київзеленбуду» Дмитра Зарубу, який був призначений в.о. гендиректора з 2 липня 2019 р. До цього, з травня 2018 р. обов’язки гендиректора «Київзеленбуду» виконувала Наталя Бєлоусова, яка наразі є заступником комунального об’єднання. А з 2016 р. до травня 2018 р. «Київзеленбуд» очолював Михайло Наконечний.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2019 рр. ТОВ «Трівіжн» виграв тендерів на загальну суму 90,96 млн грн. Його основними замовниками є «Київзеленбуд» та управління капітального будівництва Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації.

Засновниками ТОВ «Трівіжн» є Наталія Нестерова, Світлана Сухецька та Тарас Русінов. Останній у 2015-2017 рр. був помічником депутата Київради від «Солідарності» Олександра Гончарова, який обрався у КМР по 21 округу Дарницького району. Олександр Гончаров та його двоюрідний брат Володимир Гончаров (теж «Солідарність»), який також є депутатом Київради від сусіднього 22 округу Дарницького району, зробили кар’єру, працюючи в мережі будівельних магазинів «ЕпіЦентр».

Тарас Русінов також є власником ТОВ «БК «Будівельна столиця», а разом з Світланою Сухецькою співвласником ТОВ «Центротур». «Будівельна столиця» та «Центротур» теж постійно отримують багатомільйонні підряди від комунальників та бюджетних установ Києва.