У двох фірм з одним власником усе пішло «не так»: замовник викинув, поліція поскаржилась, АМКУ оштрафував
08.08.2019   //  

Чернігівське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Еско центрсервіс» та ТОВ «Північ-Центр» на загалом 51 тис. грн за змову на тендері управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради щодо закупівлі робіт із реконструкції зеленої зони по вулиці Незалежності, 16-32 в Чернігові очікуваною вартістю 3,95 млн грн.

Про це свідчить рішення Відділення від 30 липня.

Сам тендер не відбувся, оскільки замовник відхилив пропозиції двох учасників, що виявили бажання взяти участь в аукціоні. Підстава для відхилення – пов’язаність учасників через одну і ту ж особу-засновника.

Розслідування антимонопольників щодо спотворення результатів цих торгів було розпочате у відповідь на звернення Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Нацполіції України.

Антимонопольники встановили, що:

  • Учасники пов’язані фінансовими відносинами («Еско Центрсервіс» отримував від «Північ-Центру» поворотну фінансову допомогу, що в 50 разів перевищувала суму власного капіталу «Еско»);
  • Також вони пов’язані відносинами контролю у розумінні Закону «Про захист економічної конкуренції» (Основним співзасновником та керівником «Еско» є Роман Тарасенко, який одноосібно контролює та здійснює керівництво над «Північ-Центром»);
  • Використовували одну IP-адресу;
  • Їхні документи були схожими за формою оформлення та змістом.

Дії компаній Відділення кваліфікувало як антиконкурентні узгоджені. «Північ-Центр» отримав 34 тис. грн штрафу, а «Еско центрсервіс» – 17 тис. грн.

У зв’язку з прийнятим рішенням, компанії внесли до так званого «чорного списку» АМКУ, тобто – наступні три роки юрособи не зможуть брати участі у конкурентних публічних закупівлях.

Другим співвласником «Еско Центрсервісу» є Данило Мельников (30%). Компанія заснована у січні 2018 року. Фірма не отримала жодного замовлення від бюджетників, лише один раз підіграла «Північ-Центру».

ТОВ «Північ-Центр» засноване у квітні 2017-го. За даними «Прозорро», компанія уклала із замовниками договорів на загальну суму 3,89 млн грн.