ДУСя ще при Порошенку почала літати «Розою вітрів» Коломойського: тепер – за 45 мільйонів
08.08.2019   //  

Державне авіаційне підприємство «Україна» Державного управління справами у червні й серпні 2019 року уклало дві угоди з ТОВ «Авіаційна компанія «Роза вітрів» про послуги пасажирського повітряного транспорту і резервування літаків для виконання літерних перевезень на загальну суму 44,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік авіакомпанії «Роза вітрів» замовили послуги із середньомагістральних перевезень на 35,10 млн грн. та близькомагістральних перевезень за 9,60 млн грн.

Для перших вона використовуватиме два літаки Airbus 320 (бортові номери UR-WRM, UR-WRW) і чотири літаки Airbus 321 (UR-WRI, UR-WRH, UR-WRJ, UR-WRT), а для других – чотири літаки Embraer-145 (UR-DNG, UR-DNR, UR-DNT, UR-DPB).

Обидві закупівлі провели за переговорною процедурою, бо відкриті торги двічі відміняли через нестачу учасників, оскільки на них приходила лише «Роза вітрів» із тими ж цінами.

Документація відмінених торгів вимагала від учасника мати не менше двох літаків.

Для середньомагістральних перевезень вимагалися літаки з відстанню польоту з повним завантаженням від 4 500 км принаймні на 42 місця, з яких два – в бізнес-класі.

Для близькомагістральних перевезень вимагалися літаки з відстанню польоту з повним завантаженням 2 000-3500 км принаймні на 14 місць, з яких два – в бізнес-класі.

Літаки мали пройти не більше чотирьох капремонтів, виконати не менше трьох польотів після базового техобслуговування, провести контрольні польоти після техобслуговування, а також бути допущені Державіаслужбою та Управлінням державної охорони України.

Типи літаків, які раніше не використовувалися для літерних рейсів (перевезення перших осіб держави), допускалися до них за умови експлуатації такого типу понад три роки.

Компанію «Роза вітрів» («Windrose») контролює група «Приват» Ігоря Коломойського. Зараз вона належить кіпрському офшору «Bregenzer Limited» та його ж ТОВ «Райдел».

Нагадаємо, у 2018 році ДАП «Україна» через торги замовило авіаперевезень на 35,15 млн грн. Тоді нинішній підрядник «Роза вітрів» отримав підряд щодо близькомагістральних перевезень на 5,27 млн грн., однак йому було виплачено за угодою лише 2,95 млн грн.

Крім того, ТОВ «Авіакомпанія Браво» тоді отримало підряд щодо середньомагістральних перевезень на 29,88 млн грн., але зрештою йому не виплатили нічого (див. «ДУСя найняла старий «Боїнг» у день, коли Омелян анонсував заборону використання старих літаків»).