Офіс Президента провів чистки в АМКУ без подань прем’єр-міністра і голови Комітету (документи)
05.08.2019   //  

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв повідомив, що він не робив подання на звільнення держуповноваженої Агії Загребельської. Про це Загребельська повідомила на своїй сторінці у Фейсбуку.

У відповіді АМКУ від 27 за підписом Юрія Терентьєва липня на адвокатський запит повідомляється, що головою Комітету не вносилось подання про звільнення Загребельської на розгляд президенту.

Це прямо суперечить офіційній відповіді Офісу президента від 18 липня на запит «Центра протидії корупції». Тоді у Офісі президента заявили, що Загребельську було звільнено на підставі подання від голови АМКУ Юрія Терентьєва.

Загребельську разом з ще трьома держуповноваженими звільнили указом президента від 8 липня. В Указі було посилання на частину 1 статті 11 Закону «Про Антимонопольний комітет». У ній говориться, що президент звільняє та призначає держуповноважених за поданням прем’єр-міністра, яке вноситься на підставі пропозицій голови АМКУ.

Однак у Кабміні також спростували причетність прем’єра-міністра Володимира Гройсмана до звільнень. У відповіді  на адвокатський запит від 18 липня в уряді повідомили, що подання про звільнення Загребельської не вносилось.

У публічному просторі за час після звільнень в АМКУ єдине пояснення з боку президента надав замголови Офісу Олексій Гончарук у коментарях у фейсбуці. 31 липня:

«Причиною звільнення є відсутність довіри.  Щодо юридичних підстав – це окрема розмова на рівні юридичних документів».

Також Гончарук додав, що «наскільки я знаю, проблем у процедурі не було», але пообіцяв «уточнити юридичні нюанси процедури завтра. У робочий час», але жодних коментарів з приводу звільнення станом на 5 серпня не надав.

У відповідь Загребельська у коментарях вказала:

«Звільнення з підстав втрати довіри було при Радянському союзі та збереглось лише в Російській федерації. Майбутнім членам АМКУ тепер потрібно чітко усвідомити, що їх можуть звільнити, просто за те, що президент втратить до них довіру».

Нагадаємо, окрім звільнення Загребельської, законність якого вона  оскаржує в суді, також під питанням стоїть законність призначення двох нових державних уповноважених Наталії Буроменської та Ольги Нечитайло (детальніше про них тут і тут). Невідомо, чи Буроменська та Нечитайло призначені на посади за поданням прем’єр-міністра. Але за даними джерел «Наших грошей», таких подань Володимир Гройсман також не робив.

Згідно з Законом «Про Антимонопольний комітет», державні уповноважені АМКУ призначаються на посади та звільняються з посад Президентом України за поданням прем’єр-міністра, яке вноситься на підставі пропозиції Голови АМКУ.

У випадку, якщо призначення нових членів АМКУ відбулось без внесення відповідного подання прем’єр-міністра, будь-які рішення Комітету, прийняті за участі Буроменської та Нечитайло, можуть бути у подальшому оскаржені у судовому порядку та визнані недійсними.