Новачок не відстояв право на збут дієтичної добавки «Біле вугілля»
03.08.2019   //  

ТОВ «Здравофарм» програв апеляційний суд у справі про захист власного права на виробництво дієтичної добавки «Біле вугілля – Здравофарм» поруч з виробництвом «Білого вугілля» від ТОВ «Омніфарм Київ». Про це свідчить постанова суду від 6 червня.

Суд пояснив, що законодавство не забороняє підприємству «Здравофарм» використовувати зареєстрований знак для товарів та послуг «Біле вугілля» у власній діяльності, однак компанія:

«Має використовувати засоби індивідуалізації таким чином, щоб при цьому не допускати змішування зі знаком для товарів і послуг, який нанесений на упаковку іншого виробника».

Нагадаємо, 24 жовтня 2017 року Харківське відділення АМКУ прийняло попереднє рішення про заборону ТОВ «Здравофарм» здійснювати реалізацію дієтичної добавки «Біле вугілля – Здравофарм» дистриб’юторам, аптекам і кінцевим споживачам.

Рішення було прийняте у відповідь на заяву ТОВ «Омніфарма Київ» про вжиття заходів для «відвернення негативних та непоправних наслідків». Заява була датована 4 жовтня 2017-го.

На той момент антимонопольники розпоряджались інформацією, яку отримали від самого скаржника. А саме, що дієтична добавка «Біле вугілля – Здравофарм» вийшла на ринок у 2017 році, тоді як «Омніфарма» з 2008 року має право інтелектуальної власності на використання знаку для товарів та послуг «Біле вугілля» і випускає лікарський засіб під назвою «Біле вугілля».

Прийнятим попереднім рішенням Відділення зобов’язало «Здравофарм» протягом 15 днів вжити заходів для зупинки продажу дієтичної добавки «Біле вугілля – Здравофарм».

Уже 23 травня 2018 року справу розглянула Тимчасова адміністративна Колегія (ТАК), виписавши відповідачу 100 тис. грн штрафу. Також ТАК зобов’язала його припинити використовувати позначення «Біле вугілля – Здравофарм» у своїй господарській діяльності.

Як випливає з рішення, ентеросорбент «Біле Вугілля» та дієтична добавка «Біле вугілля-Здравофарм» є взаємозамінними, адже покликані виводити токсини з організму та застосовуються покупцями при шлункових розладах.

Аналіз зовнішнього оформлення лікарського засобу та дієтичної добавки показав, що вони є схожими, а отже, усе це може призвести до змішування діяльності «Здравофарму» та «Омніфарми».

Нагадаємо, з 2017 року керівником Харківського ОТВ АМКУ є Ігор Гейда. Це колишній службовець СБУ, якого підозрювали у зв’язках з лідером сепаратистського «Оплоту» Жиліним.

Як раніше повідомляли «НГ», Основним власником ТОВ «Омніфарма Київ» є Олег Курченко.

ТОВ «Здравофарм» належить харків’янам Артему Марченку, Сергію Плису і сину останнього – Дмитру Плису. Сергій Плис у ТОВ «Астрафарм» є бізнес-партнером Володимира Рижея, одного з власників фірм «Галафарм» і «Людмила-фарм ко».