Залізниця ледь не купила вишиванок та рушників майже по 4 тисячі гривень за штуку (додано)
01.08.2019   //  

(додано повідомлення “Укрзалізниці” та “ТК-груп”)

Філія «Центр сервісного забезпечення» АТ «Укрзалізниця» за результатами тендерів уклала угоди з ТОВ «Скорвеус» та ТОВ «ТК-Домашній Текстиль» на закупівлю вишиванок та лляних рушників на загальну суму 1,53 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції».

Так, у «Скорвеус» буде закуплено 100 чоловічих та 100 жіночих лляних сорочок з ручною вишивкою. Вартість однієї вишиванки становить 4 100 грн., в той час як по торішній закупівлі вартість не перевищувала 3 700 грн. Виробником вишиванок зазначено ТОВ «ТК-Домашній Текстиль».

На цьому тендері «ЦСЗ» відхилив втричі дешевшу пропозицію конкурента – ТОВ «Торговий Дім Еней», через те, що останній не завірив скан-копію статуту в складі пропозиції та не надав документи про попередній досвід виконання контрактів.

Фірма «Скорвеус» заснована всього чотири місяці тому у місті Києві по вулиці Магнітського №1. За даною адресою зареєстровано понад 700 компаній.

В другому тендері на закупівлю рушників лляних з вишивкою ручної роботи за результатами торгів було визначено переможця згадане ТОВ «ТК-Домашній Текстиль» з найнижчою ціною 711 тис. грн. за 200 рушників. Тобто, один рушник коштує 3,6 тис грн.

За пропоновану вартість постачальник має надати рушник розміром 220х35 в пластиковому тубусі оздобленим вишивкою у формі Малого Герба України.

На популярному інтернет-сайті вишивки найдорожчий рушник ручної роботи коштує 1 200 грн.  Але без подарункового футляру, який замовила залізниця.

ТОВ «ТК-Домашній Текстиль» зареєстроване в столичній житловій багатоповерхівці по вулиці Сортувальній №2. Тут знаходиться. За останні три роки фірма отримала близько 100 млн. грн. на державних контрактах.

Від «Наших грошей»

Власником та директором ТОВ «Скорвеус» вказаний Юрій Мачульський, який прописаний в Ніжині Чернігівської області. Договір з «ЦСЗ» – єдина угода за державні кошти. В довідці про виконання аналогічних робіт фірма надала лист директора ТОВ «ДП Транс Техно Постач» Олександра Корнієнка про укладання між ними на другий день після реєстрації «Скорвеус» угоди про постачання футболок та сорочок. При цьому, Корнієнко покинув свою посаду в кінці квітня – до оголошення тендеру. Зараз ця фірма записана на жителя Конго – Кане Нкука Дан Хамаду.

Також «Скорвеус» надала довідку про виконану угоду на поставку лляних сорочок ТОВ «Інтер трейд компані» Валентина Мельничука. Він прописаний в Бердичеві Житомирської області, хоча його фірма зареєстрована в Обухові – Київської області. Раніше фірма мала дві дрібні угоди з залізничниками вартістю 136 тис грн. Тоді фірму контролював Олександр Швець.

Після публікації цієї інформації керівник “Укрзалізниці” Євген Кравцов повідомив, що “рушники і вишиванки купувати не будемо. Поставив завдання новому директору з питань закупівель Сергію Довгаленку зробити повний аудит процедур закупівель УЗ”.

У свою чергу група компаній «ТК-Груп» заявила наступне:

«ТК-Домашній текстиль» не поставляв для ТОВ «Скорвеус» жодної вишиванки по тендеру (UA-2019-06-06-000746-c), оскільки не є виробником сорочок жіночих лляних з вишивкою. Відповідно, не укладалися зі згаданим ТОВ з даного тендеру жодні договори.

«Посилання на «ТК-Домашній текстиль», як на виробника вишиванок по тендеру для Укрзалізниці — відверта брехня і спроба втягнути нашу компанію в досить скандальну історію. Про компанію «Скорвеус» ми вперше почули, як про конкурента по іншому тендеру, де Укрзалізниця закуповувала лляні рушники з вишивкою ручної роботи в подарунковому футлярі», — спростував інформацію Олександр Соколовський, засновник групи компаній «ТК-Груп».

Що стосується тендеру із закупівлі 200 рушників лляних з вишивкою ручної роботи в подарунковому футлярі, то 24 червня 2019 року компанія ТОВ «ТК-Домашній текстиль» дійсно виграла закупівлю (UA-2019-06-06-003254-b) на суму в 710 988 , 00 грн. Із замовником — Філією «Центр сервісного забезпечення» ПАТ «Укрзалізниця» — був підписаний контракт, але продукцію ще не поставлено.

Згідно з угодою вартість однієї одиниці предмета закупівлі становить 3 554,94 грн. і повністю відповідає рівню ринкової хендмейд продукції даної категорії товарів.

«При уявній дорожнечі, згідно з технічними вимогами замовника ми повинні надати рушник лляної з вишивкою ручної роботи (220х35 см.) з домотканого полотна щільністю 155 г/кв. м. На сьогоднішній день вартість погонного метра стартує від 200 гривень», — пояснює Володимир Марценюк – керуючий партнер ТОВ «ТК-Домашній текстиль».

За його словами, для того щоб футляр мав презентабельний вигляд з замовником було погоджено декорування пластикового тубуса матеріалом з паперового оксамиту темно-синього кольору із золотою вишивкою герба і пензликом, виготовленим з крученого золотого шнура.

«Оскільки готових виробів з такими характеристиками на ринку немає, то всі роботи виконуються вручну. Що, звичайно, вплинуло на формування остаточної ціни пропозиції. Але у підсумку наша ціна виявилася кращою за конкурентів, і ми перемогли в цьому тендері», — додав Володимир Марценюк.