Вавриш зводить незаконний ЖК на березі моря в Одесі
31.07.2019   //  

Девелоперські компанії, пов’язані з Андрієм Вавришем та Дмитром Ісаєнком, будують в історичному ареалі Одеси на вул. Французький бульвар, 63/65 житловий комплекс «Kandinsky Odessa Residence». Хоча офіційно місто дозволило звести там не житловий, а оздоровчий комплекс.

В Одесі майже на березі моря девелопери будують житловий комплекс (довідка про схему власності девелоперських компаній наприкінці текста). Однак це будівництво суперечить Генплану і виданим офіційним документам, оскільки проводиться на землях оздоровчого призначення із перевищенням дозволеної висотності в історичній частині Одеси більш ніж удвічі.

Будівництво розгорнулося на ділянці площею 3,44 га у двокілометровій охоронній зоні Чорного моря. Тут колись знаходився державний Санаторно-оздоровчий багатопрофільний комплекс для дітей з батьками «Магнолія». У 2011-му власниками корпусів санаторію стали одеські приватні компанії – ТОВ «Аверс» Костянтина Ткача і Геннадія Беседовського, і підконтрольні йому «Фейм Груп» і «Транс Океан Тур». У тому ж році Одеська міськрада передала цим трьом компаніям 3,44 га в оренду на 49 років для обслуговування санаторію «Магнолія». До речі, орендна плата спочатку становила 1,44 млн грн на рік, але у подальшому фірми через суд зменшили її до 700 тис грн.

Фірми поступово знищували «Магнолію», і у 2014 році знесли практично всі будівлі, розчистивши місце під нове будівництво.

Попри те, що ділянка передавалася в оренду для обслуговування корпусів «Магнолії», а нове будівництво на її місці – це вже зовсім інше цільове призначення ділянки, місцеві чиновники сприяли новій діяльності орендарів. І у січні 2015 року видали містобудівні умови та обмеження (МУО) на забудову ділянки.

Управління архітектури Одеської міськради дозволило звести на 3,44 га новий курортно-оздоровчий комплекс з 4 корпусів, одноповерхового паркінгу і лікувально-діагностичних приміщень. При цьому чиновники дозволили висоту будівель – 73 метри (орієнтовно – 24 поверхи).

Після отримання цього документу особливого руху на об’єкті не відбувалося. Аж поки не знайшовся інвестор. Ним стало ТОВ «Одесаінвестбуд», яке у травні 2017 року уклало з орендарями ділянки договір про організацію будівництва, отримавши функції замовника будівництва (щодо фінансування та здійснення будівельних робіт).

Після цього замовники у тому ж році отримали експертизу проектної документації об’єкту та дозвіл на будівництво корпусів курортно-оздоровчого комплексу з паркінгом.

І натомість почали будувати житловий комплекс.

Будівництво станом на червень 2019 року. Фото із сайту ЖК «Kandinsky Odessa Residence»

 

Цей ЖК «Kandinsky Odessa Residence» складатиметься з чотирьох 21-поверхових будинків. Це відповідає тим чотирьох корпусам оздоровчого комплексу, який чиновники дозволили будувати.

По Генплану – ділянка належить до території курортно-оздоровчого призначення. Від відповідності Генплану у цій забудові залишилася лише назва: «курортно-оздоровчий комплекс». І намагання не згадувати відкрито про квартири, замінивши їх на «апартаменти».

Цікаво, що орендарі з новим інвестором додатково отримали рішення судів, де прописано правомірність виданих МУО і дозволу на виконання будівельних робіт. Так, у вересні Окружний адмінсуд Києва розглянув позов «Одесаінвестбуду» до орендарів ділянки, у якому новий інвестор вимагав визнати вказані документи неправомірними і скасувати їх. Та суд очікувано відмовив.

За фактом незаконних дій чиновників Одеської міськради, які своїми діями сприяли забудовникам, ще у вересні 2017 року було відкрите кримінальне провадження. Слідчі Нацполіції у своїх клопотаннях, які є у держреєстрі, вказували, зокрема на таке:

  • будівництво курортно-оздоровчого комплексу не відповідає цільовому призначенню ділянки, зазначеному в договорі оренди; а чиновники Одеської міськради проігнорували це порушення при видачі погоджень;
  • у документах прописано будівництво курортного закладу – їх висота чинним законодавством не обмежена, а от санаторії не можуть бути вище 9 поверхів;
  • під час проектування були використані ДБН для житлового будівництва, що підтверджує намір забудовників по зведенню житлових будинків на землях оздоровчого призначення, що прямо заборонено законодавством України;
  • ділянка знаходиться в Історичному ареалі м. Одеси (Французький бульвар). Тут дозволено будівництво на рівні 31 м. Натомість будуються секції ЖК висотою 71 м. Крім того, не отримано жодного погодження від Міністерства культури України;
  • за отриманою інформацією, ТОВ «Одеса Міськбуд» (генпідрядник будівництва) підробило кваліфікаційні документи у частині наявності кваліфікованого персоналу під час отримання будівельної ліцензії, у зв’язку із тим, що станом з 2015 року та підприємстві працевлаштовано 3 людини.

Втім, жодних даних про рух цього кримінального провадження з вересня 2017 року немає.

Будівництвом ЖК «Kandinsky Odessa Residence» займаються девелоперські компанії SAGA Development, Perfect Group і Citex Development.

Власником SAGA Development є колишній заступник директора Департаменту містобудування КМДА Андрій Вавриш, відомий також як друг керівника Офісу Президента Андрія Богдана. Нещодавно Вавриш і Богдан презентували президенту Володимиру Зеленському проект перенесення Офісу до Українського Дому.

Perfect Group пов’язують із відомим забудовником Дмитром Ісаєнком. Це екс-чиновник Міноборони і Мінрегіону, який пройшов в нову Верховну Раду за списками «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

Станом на 2017 рік засновником ТОВ «Одесаінвестбуд» було ТОВ «Спецбудінвест-17» з групи компанії Perfect Group. Зараз же засновниками «Одесаінвестбуду» є компанія «Спецмехбуд 21», Костянтин Барський, ТОВ «Гелинен» і кіпрська компанія Melonasa Holdings Ltd. Керівником фірми є Олександр Бочков.

ТОВ «Спецмехбуд 21» входить до групи Perfect Group. Засновниками ТОВ «Гелинен» є Василь Редькович та Олексій Заїка. Останній є керівником ТОВ «Андріївська», засновником якого значиться інвестфонд «Еверест», очолюваний юристом Вавриша Дмитром Овсієм.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»