Членом АМКУ планують призначити колегу Гончарука з BRDO, яка раніше працювала в Комітеті по проваленим справам ДТЕКа
29.07.2019   //  

Ольга Нечитайло

26 липня співробітниця організації «Офіс ефективного регулювання» (BRDO) Ольга Нечитайло подала до реєстру Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію кандидата на посаду державної уповноваженої АМКУ. Про це свідчать дані реєстру НАЗК.

Нечитайло останні два роки працювала у BRDO під керівництвом Олексія Гончарука. У травні президент Володимир Зеленський призначив Гончарука заступником голови Офісу президента. За даними «Наших грошей», у червні Гончарук і голова АМКУ Юрій Терентьєв провели зустріч, після якої з АМКУ було звільнено чотирьох держуповноважених. За даними «Наших грошей» та «Економічної правди», на їхнє місце було відразу обрано кілька кандидатур, однією з яких і була Ольга Нечитайло з BRDO.

Ольга Нечитайло позаду за потилицею Олексія Гончарука

У BRDO Нечитайло є експертом сектору енергетики, який очолює колишній працівник НКРЕКП Олексій Оржель.

До BRDO Нечитайло працювала в АМКУ на посаді головного експерта відділу ринків електроенергії Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ Тетяни Кулішової. Нечитайло брала участь у розслідуванні справи про ринок електроенергії, за результатом якої не визнав монополістами ні ДТЕК, ні «Енергоатом».

Чоловік кандидатки Роман Нечитайло минулого року як підприємець отримав 423 тис. грн доходу. Із судового реєстру відомо, що він регулярно представляє інтереси фінансової компанії ТОВ «АНСУ» у кредиторних справах (в основному щодо стягнення заборгованості з боржників компанії).

Разом з тим, Роман Нечитайло також неодноразово брав участь у аукціонах «Прозорро.Продажі»,  змагаючись за право вимоги за кредитними договорами саме з «АНСУ», інтереси якої він її і представляє.

Нагадаємо, 15 липня до реєстру НАЗК подала свою кандидатуру на посаду державної уповноваженої АМКУ юристка «Редкліфф Партнерз» Наталія Ковальова. Відповідаючи у компанії за представлення клієнтів компанії в АМКУ, за підсумками минулого року отримала 1,45 млн грн заробітної плати.

Олексій Гончарук і Юрій Терентьєв раніше вже співробітничали по антимонопольній тематиці.

За неофіційними даними, Офіс президента також розглядає кандидатами в АМКУ юриста Леоніда Антоненка (депутат Київради  з групи Сергія Гусовського, який разом з Гончаруком створював «Люди важливі») та керівника апарату АМКУ Юрія Литвина (протеже Юрія Терентьєва). Також обговорюються кандидатури ще кількох представників апарату АМКУ та приватних юридичних компаній, у тому числі «Бейкер та Макінзі».

Нагадаємо, на початку липня були опубліковані президентські укази про відставку чотирьох з девяти держуповноважених АМКУ – Агії Загребельської, Валерія Полюховича, Андрія Вовка та Марії Ніжнік. Їх було призначено в АМКУ у 2015 рік терміном на сім років. Однак укази Володимира Зеленського не містили посилань на причину звільнення держуповонважених, яких за законом можно звільнити лише у випадку їхньої хвороби, власної заяви або вчинення злочину. Відтак Агія Загребельська подала позов до суду про визнання указу про її звільнення незаконним.