Змовників на чолі з комунальниками наздогнав штраф від АМКУ за розпил 9 мільйонів на прибирання Черкас
23.07.2019   //  

Черкаське територіальне відділення АМКУ оштрафувало уманські ТОВ «Каскад-Сіті», УКП «Комунальник» та підприємця Станіслава Кучеренка загалом на 272 тис. грн за спотворення трьох господарських тендерів Уманської міськради очікуваною вартістю 8,81 млн грн. Про це свідчить рішення Відділення від 25 червня.

Антимонопольники проаналізували результати двох успішних тендерів – щодо дволотової закупівлі послуг з озеленення за 2,90 млн грн та послуг з прибирання снігу за 774 тис. грн. Учасниками кожного з них стали ТОВ «Каскад-Сіті» та підприємець Станіслав Кучеренко, а також у двох лотах взяло участь УКП «Комунальник».

Також предметом дослідження стала відмінена закупівля послуг з прибирання та підмітання вулиць очікуваною вартістю 5,14 млн грн. На ній конкурували «Каскад-Сіті» та «Комунальник».

Замовник усіх закупівель виступив відділ ЖКГ Уманської міської ради. Переможцем стало підприємство «Каскад-Сіті» – за успішними лотами компанія зібрала замовлень на 3,53 млн грн.

У лютому 2018 року журналіст Артур Чемерис повідомляв, що згідно з конкурсними документами учасників, «Каскад-Сіті» через посередника на умовах суборенди користуватиметься технікою УКП «Комунальник», а трактор орендуватиме у іншого конкурента – підприємця Станіслава Кучеренка.

Придивившись до учасників та їхніх тендерних пропозицій, спеціалісти Черкаського відділення АМКУ також виявили:

  • «Каскад-Сіті» та підприємець Кучеренко провадять власну діяльність в одному і тому ж будинку, балансоутримувачем якого є УКП «Комунальник». Приватник та ФОП орендують у «Комунальника» одні і ті ж приміщення;
  • Учасники готували конкурсні документи та завантажували свої тендерні пропозиції з однієї IP-адреси. Одну на всіх адресу використовували і у ході господарської діяльності, не пов’язаної зі спірними тендерами (як от здійснення банківських операцій чи подання податкової звітності);
  • Між відповідачами існують сталі господарські зв’язки;
  • Завантажені учасниками конкурсні файли містять спільні особливості (наприклад, однаковий стиль фірмових бланків).

Дії відповідачів у Відділенні кваліфікували як антиконкурентні узгоджені. ТОВ «Каскад-Сіті» та УКП «Комунальник» отримали по 102 тис. грн штрафу, а підприємець Кучеренко відбувся штрафом у 68 тис. грн. Усі вони не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років, оскільки з 25 червня перебувають у «чорному списку» АМКУ.

Нагадаємо, з 2016 року Черкаське ОТВ АМКУ очолює Юлія Чемич. До призначення з  липня 2015 року обіймала посаду начальника відділу розслідувань недобросовісної конкуренції невиробничої сфери Управління розслідувань Центрального апарату.