Антимонопольники раптом забанили «ляшківців» за змову на тендері пожежних 4-річної давнини
22.07.2019   //  

Чернігівське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ПК “Пожмашина”» та ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» на 136 тис. грн за змову на закупівлі ДСНС спецавтомобілів у 2015 році. Про це свідчить рішення Відділення від 5 липня.

Йдеться про спотворення результатів торгів Державної служби з надзвичайних ситуацій, оголошених ще у березні 2015 року, на той час – згідно з Законом «Про здійснення державних закупівель» (був чинний до серпня 2016-го). Закуповували 25 автомобілів середнього класу для пожежогасіння і проведення рятувальних робіт.

«Наші гроші» з посиланням на слідство повідомляли, що нинішній контролер «Пожмашини» Олег Авер’янов у ролі замголови ДСНС вступив у змову з комерційними директорами німецького представництва «МАН Трак енд Бас Юкрейн» і «Пожмашиною» «з метою заволодіння державними грошовими коштами» (повна довідка про компанії нижче).

Так, «Ман трак енд бас Юкрейн» уклало угоду з «Пожмашиною» про те, що чернігівці будуть виготовляти навісне обладнання для подальшого встановлення на німецькі шасі, тоді як переможець тендеру перераховуватиме «Пожмашині» гроші, які йому платитиме ДСНС.

Отож, на тодішній тендер прийшли загалом шестеро учасників, але замовник відхилив чотири заявки, залишивши у грі пропозиції лише двох – ПК «Пожмашина» та «МАН Трак енд Бас Юкрейн». Перемога дісталась останньому із ціновою пропозицією – 92,55 млн грн (3,70 млн грн/автомобіль).

Дослідивши тендерні документи учасників, спеціалісти Чернігівського відділення АМКУ підтвердили, що:

  • «МАН Трак енд Бас Юкрейн» купував автомобілі у «Пожмашини», при чому договір передбачав відсутність конкуренції між його сторонами;
  • Водночас, «Пожмашина» замовляла у конкурента нові шасі для автомобілів;
  • Компанії розподілили ролі на вказаному тендері, як: «МАН Трак енд Бас Юкрейн» – переможець, «Пожмашина» – технічний учасник та субпідрядник за результатами тендеру, і після підписання контракту діяли згідно з планом.

У доказову базу антимонопольників лягли також матеріали, отримані від НАБУ.

Дії компаній не могли бути збігом обставин, резюмували у Відділенні, і кваліфікуються як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів.

Кожен відповідач отримав по 68 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, ТОВ «ПК “Пожмашина”» зареєстроване біля Прилук Чернігівської області на створену у 2017 році фірму «Гартек Груп Лтд» (Британія). Кінцевим бенефіціаром є власник «Gartech Group Ltd» Олег Авер’янов – депутат Чернігівської облради від Радикальної партії Олега Ляшка. Із червня 2015 року по травень 2016-го Авер’янов працював першим заступником нинішнього голови ДСНС Миколи Чечоткіна. Його помешкання обшукували в 2015 році у зв’язку з тендером, за який вхопилися і антимонопольники, однак справа не потрапила до суду.

Директором є Олег Борщ, який у 2015-му йшов у Чернігівську облраду від Радикальної партії, а підписантом – Валерій Іващенко, депутат Прилуцької райради від тієї ж партії (читайте детальніше у матеріалі «Розплата з Ляшком»).

Фірма «МАН Трак енд Бас Юкрейн», якою керує Міхаель Батц, належить німецькому підприємству «МАН Трак Енд Бас Аг» («MAN Truck And Bus Ag»), що входить у «WV Group».