АМКУ забанив двох ФОПів з Полонного, які розіграла мільйон на вершковому маслі
20.07.2019   //  

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ФОП Катерину Рябко і ФОП Світлану Дрегало загалом на 60 тис грн. за антиконкурентні узгоджені дії, які призвели до спотворення результатів торгів. Про це написав «Незалежний громадський портал».

За інформацією прес-служби АМК, фізичні особи-підприємці у березні 2018 року узгодили дії під час проведення відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади Хмельницької області процедури відкритих торгів із закупівлі вершкового масла.

Переможцем торгів визнано ФОП Світлана Дрегало, тендерна пропозиція якої була найбільш економічно вигідною, вартість закупівлі становила 869,4 тис грн.

Учасники подали свої тендерні пропозиції з одного авторизованого електронного майданчика та завантажили їх з використанням однієї IP-адреси. Підприємці подали до тендерних пропозицій ідентично оформлені додаткові документи. ФОП Рябко та ФОП Дрегало при здійсненні господарської діяльності спільно використовували один автомобіль, який належав їм на правах оренди.

Під час підготовки документації підприємці діяли не самостійно, узгоджували свої дії та не змагалися між собою, що є обов’язковою умовою участі у конкурентних процедурах закупівлі за Законом України «Про публічні закупівлі».

Внаслідок узгодженості поведінки право на укладення договору за результатами торгів ФОП Дрегало одержано не на конкурентних засадах, чим спотворено результати торгів.

Антимонопольний комітет заборонив ФОП Катерина Рябко та  Світлана Дрегало брати участь у державних закупівлях протягом 3 років.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2019 рр. ФОП Світлана Дрегало виграла тендерів на загальну суму 2,31 млн грн. Вона також розіграла з ФОП Катерина Рябко 400 тис грн. теж на поставці вершкового масла.

ФОП Катерина Рябко отримала лише один підряд на 7 тис грн.