КМДА стягнуло майже 100 мільйонів пайового внеску зі штрафами за забудову біля озера Вирлиця
18.07.2019   //  

Суд стягнув з ТОВ «Мрія-Інвест» на користь Департаменту економіки та інвестицій КМДА 98,12 млн грн пайового внеску, інфляційних втрат і пені. Про це свідчить рішення Госпсуду Києва від 4 липня.

У 2008 році фірма і Департамент уклали договір пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури столиці у зв’язку із будівництвом торгівельного-розважального комплексу з підземним паркінгом загальною площею 78 тис кв м на проспекті Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця) у Дарницькому районі.

У 2015 році у додатковій угоді сторони встановили, що забудовник має сплатити 59,22 млн грн пайового внеску і 2,22 млн грн пені до вересня 2017 року. Однак ТОВ «Мрія-Інвест» цього не виконало.

Окрім самого пайового внеску суд стягнув з фірми також 28,46 млн грн інфляційних втрат та 10,45 млн грн пені.

Нагадаємо, у 2005 році Київрада своїм рішенням вилучила територію в районі просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького з категорії зелених насаджень загального користування, і передала ТОВ «Мрія-Інвест» в оренду на 25 років ділянку площею 19,72 га. Також фірма отримала в оренду поруч 6,17 га (оренда цієї ділянки була поновлена ще на 10 років у 2012-му). Прокуратура подала позов про повернення вказаних ділянок з оренди, але в судах програла.

Крім того, ТОВ «Мрія-Інвест» у 2008 отримала в оренду ще 4,09 га там же в районі озера Вирлиця для благоустрою прилеглої території без права капітального будівництва. Договір було поновлено рішенням Київради на 5 років у 2012-му.

Засновником ТОВ «Мрія-Інвест» є кіпрська компанія «Барвен Холдинг Лімітед». Донедавна співзасновником фірми було ТОВ «XXI століття», власником якого раніше була кіпрська компанія XXI Century Investments Public Limited. До 2011 року «ХХІ Сенчері Інвестментс Паблік Лімітед», одного з провідних девелоперів в Україні, контролював екс-депутат Київради, а нині заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе. З 2012 року контроль над компанією оформили бізнесмени Олександр Ярославський і Олег Салмін.

На початку 2015 року Ярославський повідомив журналістам, що продав свою частку у XXI Century Investments. За даними «Економічної правди», у липні 2014 року про покупку частки в «XXI Століття» повідомив глава і засновник інвестиційної компанії «Конкорд Капітал» Ігор Мазепа.