Суд за позовом «кривопішинців» скасував декларацію про початок будівництва 7-поверхового ТЦ біля метро «Вокзальна»
16.07.2019   //  

Суд визнав протиправною та скасував декларацію про початок виконання будівельних робіт і внесені у неї зміни щодо торгівельного комплексу на Привокзальній площі у Києві. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду Києва від 10 липня.

У вересні 2013 року Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві зареєструвала декларацію про початок будівництва торгівельного комплексу на Привокзальній площі на ділянці площею 0,04 на на замовлення підприємця Івана Марусевича.

У жовтні 2018 року за заявою Марусевича внесено зміни у повідомлення: змінено відповідальну особу за проведення технічного нагляду та змінено склад замовників – до нього додалося ТОВ «Капітал-Будінвест».

У березні 2019 року Департамент з питань архітектурно-будівельного контролю КМДА у ході позапланової перевірки встановив ряд порушень – в декларації наведено недостовірні дані та проектна документація щодо об’єкта розроблена з порушення вимог містобудівних умов та обмежень (МУО) забудови земельної ділянки від 08.01.2013.

Зокрема, площа забудови по проекту складає 80%, а відповідно до МУО вона не повинна перевищувати 60%; у декларації вказані недостовірні дані у частині поверховості торгового комплексу (зазначено 6 поверхів, а у проекті насправді 7); ФОП Марусевич і ТОВ «Капітал-Будінвест» не отримали дозвіл на виконання земельних робіт у Центральному історичному ареалі Києва і т.д.

Встановлені порушення вимог містобудівного законодавства та факт наведення у декларації про початок будівельних робіт недостовірних даних стали підставами для скасування реєстрації відповідної декларації.

Декларація про початок виконання будівельних робіт на Привокзальній площі скасована за позовом ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України», якому належить будівля площею 1658 кв м на площі Вокзальній, 3, біля якої мав з’явитися  торговий центр.

Засновниками ТОВ «Кепітал-Будінвест» є Маргарита Сотніченко, Іван Марусевич та Геннадій Космина, який у 2014-му балотувався до верховної Ради як само висуванець.  До 2015 року співзасновником «Кепітал-Будінвест» був Юрій Мавродієв – бізнес-партнер Георгія Караванського по ТОВ «Архікон Девелопмент», ТОВ «Ейсіді Груп». Також Мавродієв є директором ТОВ «Грассфілд», де Караванський співзасновник. «Грассфілд» забудовує новими мікрорайонами у Броварах, де для цього мали вирізати понад 300 дерев.

Засновником ПАТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України» є ТОВ «Солід-Актив». Засновником останнього є компанія «Трасті Інвестмент (Груп) Лімітед» з Гонконга, бенефіціарним власником якої значиться Антоніна Махієва з ОАЕ. Керівником «Солід-Актив» є Віктор Романіка. Першозасновниками «Солід-Актив» були дружина і донька колишнього директора Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина – Любов Бєлова і Марія Снєжко. Саме дружина Кривопішина Бєлова згодом отримала генеральну довіреність на отримання відсотків, дивідендів, а також здійснення будь-яких банківських трансакцій від імені та в інтересах гонконгської компанії «Трасті Інвестмент (Груп) Лімітед».