Голова АМКУ викреслив з протоколу причину голосування держуповноважених проти хованок труби оточенням «медведчука» (документ)
16.07.2019   //  

Більшість держуповноважених Антимонопольного комітету у березні 2019 року проголосували за надання білоруській компанії «Нафтобітумний завод» дозволу на придбання частки в статутному капіталі ТОВ «Прикарпатзахідтранс», без проведення перевірки покупців на зв’язки з Росією, яку пропонували профільний Департамент та члени АМКУ.

Про це в інтерв’ю «Апострофу» повідомила колишня державна уповноважена Агія Загребельська.

Йдеться про голосування у березні 2019 року щодо дизельного трубопроводу, який «за документами належить громадянину Швейцарії, а насправді саме цей дизельний трубопровід пов’язують з лобістом інтересів Російської федерації, з кумом Путіна [Віктором Медведчуком – НГ]».

«Компанія, яка ним володіє, продавала трубопровід, але АМК настільки поспішав надати дозвіл, зробити це у неймовірно оперативні строки, що навіть не було направлено жодних запитів до правоохоронних органів або ще кудись, щоб хоча б перевірити, хто його продає і кому він продається. Хоча у матеріалах справи є службові записки від департаменту, який зазначає, що потрібно направити запити до Служби безпеки України, до Служби зовнішньої розвідки, до РНБО, щоб перевірити, чи не перебувають ті особи, які продають або купують, під санкціями або іншими заборонами. Але жодних цих дій не робиться і нам пропонується за це проголосувати. Звичайно, я знову голосую проти», – розповіла нещодавно звільнена Загребельська.

АМКУ почав розглядати питання щодо надання дозволу «Нафтобітумному заводу» на придбання компанії «Прикарпатзахідтранс» на засіданні 14 березня 2019 року. Як повідомляла Агія Загребельська, в ході засідання держуповноважені вирішили надіслати запити до СБУ, СЗР та РНБО. Оскільки було відомо, що «Нафтобітумний завод» раніше був відхилений Фондом держмайна з приватизаційного конкурсу по «Центренерго» саме через зв’язки з російською держкомпанією «Роснєфть», що знаходиться під санкціями РНБОУ.

Однак до наступного засідання 18 березня Комітет так і не звернувся до означених органів. Однак більшість держуповноважених вирішила надати дозвіл на продаж «Прикарпатзахідтрансу», не чекаючи інформації від СБУ, РНБОУ та СЗР.

Проти цього рішення проголосували держуповноважені Агія Загребельська та Анна Артеменко.

У протокол засідання Комітету від 18 березня, копія якого є у розпорядженні «Наших грошей», спочатку було внесено, що Загребельська і Артеменко голосували проти «у зв’язку з відсутністю інформації СБУ, СЗРУ та РНБОУ (направлення запитів було передбачено п.8.5. службової записки Департаменту контролю за концентрацією і узгодженими діями)».

Однак голова АМКУ Юрій Терентьєв викреслив це пояснення. Від руки у протоколі було дописано «нет требования»:

Як з’ясував нардеп Сергій Лещенко, АМКУ звернувся РНБОУ за інформацією про зв’язки власників білоруської компанії з бізнесом у країні-агресорі лише наступного дня після засідання Комітету, 19 березня.

Наприкінці 2018 року «Нафтобітумний завод» намагався взяти участь у приватизації «Центренерго», однак Фонд держмайна України відхилив цю фірму саме через наявність інформації від СБУ про зв’язки з «санкційним» російським бізнесом. Саме цю інформацію відмовився отримувати Антимонопольний комітет до голосування про концентрацію “Прикарпатзахідтрансу”:

Основним активом проданого «Прикарпатзахідтрансу» є трубопровід, по якому з Росії та Білорусі транспортують дизельне паливо в Україну та далі в Угорщину.

Продаж дизельного трубопроводу білоруській фірмі було ініційовано після січневої зустрічі президента Білорусі Олександра Лукашенка з Віктором Медведчуком. На зустрічі Лукашенко назвав військовий напад Росії на Україну «недоразумением», яке «надо заканчивать. Братские республики, народы…».

«Нафтобітумний завод» належить одному з найбагатших бізнесменів Білорусі Миколі Вороб’ю, чий бізнес пов’язаний з поставками російської нафти та нафтопродуктів. За даними російських ЗМІ, фірма Вороб’я «Інтерсервіс» у 2016 році під час введеного Кремлем ембарго на поставку дизельного палива в Україну був посередником у «транзитній» схемі. У схемі власності «Інтерсервісу» також фігурував громадянин Білорусі Олександр Шакутін. Це керівник білоруського холдингу «Амкодор», підприємства якого є постійними контрагентами російської компанії «НК «Роснєфть». Стосовної останньої указом президента Петра Порошенка № 176/2018 від 21.06.2018 року застосовані трирічні санкції.

Раніше «Прикарпатзахідтранс» належав швейцарській фірмі «ITC Industry Trading Company SA» німця Анатолія Шефера, пов’язаного з угрупуванням Віктора Медведчука. Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює компанія «Proton Energy» Ніссана Моісєєва, який також пов’язаний з Медведчуком.

Сьогодні «Нафтобітумний завод» (51%) ділить «Прикарпатзахідтранс» зі згадуваними швейцарською компанією (48%) та Шефером (1%).