Поліція розслідує розкрадання коштів на ремонті дороги в Києві «труханівцями» за чверть мільярда
09.07.2019   //  

Поліція розслідує розтрату та привласнення коштів під час виконання капітального ремонту дороги вул. Алма-Атинська у Києві фірмою ПП «Київшляхбуд» на замовлення КК «Київавтодор» за 248,44 млн грн. Про це написала Анна Камєліна у «КиевVласті».

У серпні 2017 року комунальна корпорація «Київавтодор» замовила «Київшляхбуд» капітальний ремонт дорожньої мережі у Києві пор вул. Алма-Атинська від вул. Празька до вул. Літинської за 248,44 млн грн. Строк виконання договору – кінець 2018 року.

У червні 2018 року на підставі актів виконаних робіт «Київавтодор» перерахував підряднику 51,82 млн грн. Тоді ж сторони уклали додаткову угоду, яка передбачала продовження строку закінчення робіт до травня 2019 р. та перерахування «Київшляхбуду» 146,30 млн грн. до кінця 2018 р. Також передбачалося, що залишок у сумі 62,31 млн грн. фірма отримає у наступному бюджетному періоді.

Слідчі встановили, що у 2018 році «Київшляхбуд» перерахував ТОВ «Інтер буд» 3 млн грн. за надання послуг екскаватора-навантажувача JCB 3CX SUPER, JCB 4CX, а також послуг холодного фрезування асфальтобетонного покриття фрезою «Wirtgen W2000». Водночас, поліція з’ясувала, що у власності «Інтер буд» немає цієї техніки, тому правоохоронці вважають, що фінансові операції між «Київшляхбуд» та «Інтер буд» носять фіктивний характер та можуть використовуватись для виведення надлишку сплачених бюджетних коштів у готівку.

10 червня Дніпровський райсуд м. Києва задовольнив клопотання Дніпровського управління поліції Києва про проведення будівельно-технічної експертизи по ремонту вул. Алма-Атинська.

ПП «Київшляхбуд» було створено у 2009 р. під назвою ТОВ «Будівельна фірма «Югавтодор». Власниками компанії були Олексій Барбул, а потім Олександр Ращупкін. Перший раніше очолював управління дорожнього господарства Одеської міськради, а другий з 2010 року є беззмінним директором «Київшляхбуду».

Зараз бенефіціарами «Київшляхбуду» через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова.