Оточення Медведчука ввійшло в проект Микитася по забудові 40 гектарів на березі Дніпра на Осокорках
09.07.2019   //  

Після президентських виборів помічник пов’язаного з Віктором Медведчуком нардепа Тараса Козака став підписантом ТОВ «Академ-Клуб», яке контролював нардеп-забудовник Максим Микитась, і яке орендує понад 40 га на березі р. Дніпро у Києві під забудову. Про це свідчать дані відкритих реєстрів.

У 2005-2006 рр Київрада передала ТОВ «Академ-Клуб» в оренду на 25 років дві ділянки загальною площею 40,24 га для комплексної забудови з відселенням мешканців на території 11-го мікрорайону житлового масиву Позняки-Західні (с. Осокорки) у Дарницькому районі Києва.

У грудні 2018 року до лондонської компанії «Omnia Trading Ltd», яка була єдиним засновником «Академ-Клубу», приєдналася компанія «Lurrow Capital Limited» (Гернсі).

У подальшому 7 червня 2019 року, тобто вже після президентських виборів в Україні, замість «Lurrow Capital Limited» до складу засновників увійшла кіпрська компанія «Pilawer Limited». Крім того, в «Академ-Клубу» поруч із керівником Зохрою Нагієвою з’явився також підписант, виконавчий директор Ян Марченко. Тепер усі договори підписуються ними обома.

Omnia і Pilawer наразі володіють по 50% статутного фонду «Академ-Клубу».

Кінцевим бенефіціарним власником Omnia Trading Ltd є Вікторія Гречана – це співзасновниця «Української будівельної корпорації «Укрбуд», яку очолює Олег Майборода. Останній також очолює ТОВ «Укрбуд Девелопмент», кінцевим бенефіціарним власником якого є нардеп Максим Микитась.

Кінцевим бенефіціаром Pilawer Limited значиться Олександр Кісель з Угорщини.

Керівник «Академ-Клубу» Зохра Нагієва є співзасновницею ряду фірм разом з Сергієм Якусевичем, заступником голови правління «Укрбуду».

У свою чергу Ян Марченко – це помічник нардепа Тараса Козака, соратника Віктора Медведчука, які разом балотуються у парламент від партії «Опозиційна платформа – За життя». Як відомо, Козак за останні пару років став власником телеканалів NewsOne, «112» та «ZIK».

Ян Марченко є керівником ТОВ «Укрсвіс Легал Сервісис» (у стані ліквідації), засновниками якого є швейцарець Патрик Стач та нардеп Тарас Козак. Також Ян Марченко є керівником і співзасновником ТОВ «Прайвет Канселер» разом із Микитою Позом, причетним, зокрема, до продажу антрациту з окупованого Донбасу.

Крім того, Ян Марченко був співвласником ТОВ «Тамаваровудекспорт», ТОВ «Галицька аграрна компанія» , ТОВ «МБК Агротехніка» і ТОВ «Ландрас-Агро». У 2017 році схема власності в цих фірмах змінилась і замість Яна Марченко їх співвласницею стала Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука. Співзасновником цих фірм також є, зокрема, Богдан Козак – брат нардепа Тараса Козака і бізнес-партнер Сергія Медведчука (брата Віктора Медведчука).

Нагадаємо, у 2015 році прокуратура в суді вимагала розірвати договори оренди з «Академ-Клубом» і повернути ділянки 40,24 га загальною вартістю 150 млн грн Київраді через порушення по сплаті орендної плати та використання ділянок не за цільовим призначенням. Суди апеляційної та касаційної інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили.

У 2007 році був затверджений Детальний план території 11-го мікрорайону Позняки-Західні. Він передбачав будівництво п’яти 6-28-поверхових житлових комплексів. Втім, у листопаді 2013 року Київрада ухвалила рішення про оновлення містобудівної документації у Києві: проекти ДПТ, розроблені у 2000 – 2010 рр, застаріли, тому вирішили розробити нові ДПТ, у т.ч. 11-го мікрорайону Позняки-Західні.