Земля «Преси України»: що вже забудовано та що у планах
08.07.2019   //  

У постійному користуванні Державного видавництва «Преса України» є низка земельних ділянок у Києві та Київській області. «Наші гроші» дізналися, як вони використовуються.

У відповідь на запит «Наших грошей» стосовно наявного нерухомого майна станом на 2010, 2014 і 2019 рр, у держвидавництві сказали, що з урахуванням строків зберігання документів з інвентаризації інформацію щодо 2010-го і 2014-го років вони надати не можуть. А стосовно нерухомого майна станом на 6 березня цього року – надали список майна: корпуси, проїзди, склади без зазначення адреси, де це все знаходиться.

За допомогою держреєстру речових прав на нерухоме майно та державного судового реєстру нам вдалося з’ясувати долю деяких ділянок та приміщень, що перебувають/ли у користуванні «Преси України».

Буча, вул. Інститутська, 44

За даними держреєстрів, за цією адресою у ДВ «Преса України» у постійному користуванні перебуває 8,06 га. Тут зареєстровано дитячий оздоровчий табір «Лісний».

Ділянка розташована впритул до Бучанського міського парку з одного боку. А з другого – до скандальних лісових ділянок, переведених у зелені насадження і переданих під забудову котеджами.

Зокрема, на вул. Сілезькій (колишня – Рози Люксембург) збирався на 14 гектарах облаштувати маєток екс-віце-спікер Верховної Ради Ігор Калєтнік. У 2015 році, після того, як суд повернув цю землю державі, люди розібрали 5-метровий паркан навколо неї. Також ділянки на вул. Рози Люксембург свого часу отримував лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Тут же поруч побудувала маєток родина екс-голови Держслужби фінансового моніторингу України у 2010-2014 Сергія Гуржія.

У липні 2016 року Бучанська міськрада звернулася до Кабміну та Державного управління справами з проханням передати у комунальну власність табір разом з ділянкою на вул. Інститутська, 44. У держкадастрі ділянка поки значиться як державна власність.

Київ, вул. Тютюнника (Анрі Барбюса), 52/1

Тут знаходиться ділянка площею 3,19 га, на якій побудували ЖК «Французький квартал». Це спільний проект ПАТ «ХК «Київміськбуд» (у 2010-2012 його очолював Михайло Голиця, екс-керівник Управління будівництва КМДА) і Perfect Group, яку пов’язують з екс-заступником міністра регіонального розвитку Дмитром Ісаєнком.

Цю ділянку у 2011 році рішенням Київради було передано у постійне користування «Преси України» для будівництва житлово-офісно-торговельно-розважального комплексу.

Після завершення будівництва КМДА відмовлялося прийняти відмову держвидавництва від права користування ділянкою. За позовом однієї з фірм з групи Perfect Group право користування 3,19 га «Пресі України» припинив суд у серпні 2018 року. Зараз право власності на ділянку зареєстровано за державою в особі КМДА.

За даними судового реєстру, генпідрядник «Київміськбуд» отримав у власність 100% площ в об’єкті, а «Пресі України» він мав компенсувати 67,34 млн грн.

Цікаво, що у 2012 році держвидавництво листом інформувало Державне управління справами про безперспективність виробничої ділянки друкарні по вул. Анрі Барбюса, 52/1 і про доцільність концентрації діяльності видавництва на двох виробничих комплексах у м. Києві: пр. Перемоги, 50 та вул. Героїв Космосу, 6 та 8-а. Втім, як буде видно надалі, приміщення на проспекті Перемоги «Пресі України» та на вул. Героїв Космосу, 8-а теж у подальшому виявляться зайвими.

Київ, проспект Перемоги, 50

За цією адресою три ділянки загальною площею 6,87 га (5,67 га, 0,94 га і 0,26 га) перебувають у постійному користуванні ДВ «Преса України» для експлуатації існуючих будівель.

Наприкінці 2017 року Київрада затвердила детальний план території, куди входять вказані ділянки. З тексту цього ДПТ стало відомо, що «Преса України» у 2016 році заявила, що на ділянці на проспекті Перемоги, 50 вона стає замовником будівництва житлового комплексу, а існуючі корпуси переносить на вул. Героїв Космосу, 6 і 8-а, де, як вказується у ДПТ, розміщені основні виробничі та складські потужності видавництва.

Тобто, за аналогічною схемою, як і по вул. Тютюнника (Анрі Барбюса), 52/1, земля у центрі Києва віддається держвидавництвом практично за безцінь під будівництво, вигоду з чого отримують лише забудовники.

Київ, вул. Героїв Космосу, 6 і 8-а

Наразі на вул. Героїв Космосу, 6 у ДВ «Преса України» перебуває у постійному користуванні 5,17 га, а по вул. Героїв Космосу, 8-а – 4,76 га.

Детальний план території, куди входять ці ділянки, ще не затверджений Київрадою. Разом з тим у проекті ДПТ видно, що «Преса України» має намір віддати під забудову житловим комплексом свою ділянку по вул. Героїв Космосу, 8-а.

Відзначимо, що у 2003 році «Пресі України» було припинено право користування ділянкою площею 0,38 га на вул. Героїв Космосу, 6-а, оскільки будівлі на ній викупило ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «Прес-Сервіс», і ділянку йому передали для експлуатації цих споруд.

Київ, провулок Машинобудівний – вул. Гарматна

У 2001 році Київрада ухвалила рішення оформити ДВ «Преса України» право постійного користування ділянками загальною площею 0,61 га: 0,29 га для експлуатації житлового будинку у пров. Машинобудівному, 27, а також 0,32 га для експлуатації гуртожитку по вул. Гарматній, 25.

«Преса України» через суд намагається змусити київську владу прийняти ділянки у комунальну власність. Але поки що у судах відмовляють.

Зауважимо, що КМДА вже прийняла з балансу держвидавництва у комунальну власність дитсадки на проспекті Перемоги, 72, вул. Гарматній, 41 і вул. Анрі Абрбюса, 46, а також будинок №1 на вул. Довженка.

Київ, вул. Квітки Цісик (Гамарника)

У період з 1952 по 1983 рр видавництву «Радянська Україна» (пізніше – ДВ «Преса України») була надано у постійне користування понад 2 га по вул. Квітки Цісик (колишня – Гамарника, Пушкінська) та по вул. Лісній під дитячі дачі. Після набуття Україною незалежності за держвидавництвом було зареєстровано право власності на будівлі та надано у постійне користування вказані ділянки.

У 1999 році будівлі дитячих дач по вул. Гамарника, 34, 36 у ФДМУ купило ПАТ «F& REALTY». У 2017 році Київрада передала «Київміськбуду» 0,69 га по вул. Квітки Цісик, 34,36 для будівництва рекреаційно-оздоровчого комплексу. «F& REALTY» оскаржив це рішення в суді. Верховний Суд у задоволенні позову відмовив, посилаючись на невстановлення того, що ділянка, передана «Київміськбуду», є частиною ділянки, де розташовувалися дитячі дачі.

Зауважимо, що замість рекреаційно-оздоровчого комплексу «Київміськбуд» насправді будує по вул. Квітки Цісик, 34,36 житловий комплекс. На початку цього року забудовник зі скандалом і протестами місцевих мешканців вирубав понад 200 дерев.

Також відомо, що станом на 1 січня 2014 року на балансі ДВ «Преса України» були квартири, база відпочинку «Полиграфіст» у Конча-Озерній (Київ) та санаторій-профілакторій «Поліграфіст» на вул. Верховинна, 53/13 (Київ).

«Преса України» перебуває в управлінні Державного управління справами. У 2015 році голова Держкомітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко заявив, що «ДУС  не зацікавлена у видавничій діяльності» і «зараз «Преса України» – пустка, мертві приміщення».

Блог від: Ірина Шарпінська