Кругообіг реєстраторів: рейдернув, закрився і знову відкрився
05.07.2019   //  

Куди зникають реєстраційні комунальні підприємства після скасування акредитації? Іноді вони лишаються на тому ж місці, з тими ж реєстраторами, просто під іншою вивіскою.

Без надії у Надеждівці

Коли комунальні реєстраційні підприємства ще були в новинку і так відверто, як зараз, рейдерити боялися, одним із першопрохідців стало КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» (далі – ХБТІ). Так, 2017 року село Надеждівка Чаплинського району Херсонської області стало полем бою за майже 2 тис. га землі. У деталях історія розписана тут. Селяни уклали договори оренди з підприємствами «Харистрон» і «Глобал-Інвест» бізнесмена Гумуштекіна Халдуна. Невдовзі той потрапив в автокатастрофу і полетів лікуватися в Туреччину. В цей час партнер Халдуна, начебто зі згоди власника, взяв активи бізнесмена в управління, почав зменшувати орендну плату селянам, ще й видавав її з запізненням. Місцевий фермер Ансар Ракібов скориставшись цим, створив у Надеждівці фермерське господарство «Оазис Півдня», і селяни з Надеждівки почали віддавати свої земельні паї в оренду Ракібову. Але представники «Глобал-Інвесту» через підробне рішення Керченського міського суду Криму перереєстрували землі на свої структури в комунальному підприємстві «Херсонське міське бюро технічної реєстрації». Міністерство юстиції тоді підіграло рейдерам, відмовивши «Оазису» у задоволенні скарги на реєстраційні дії ХБТІ, згодом це підтвердив і Верховний Суд, вказавши, що відмова Мін’юсту була незаконна. Судові справи по оскарженню дій реєстраторів ще тривають, але, як писав нардеп Іван Мірошниченко, херсонська поліція нічого не робить, щоб винні були покарані.

Ми тим часом вирішили дослідити, куди поділись працівники «Херсонського бюро технічної інвентаризації», адже  рейдерство в Надеждівці було одним із найгучніших 2017 року, кількох людей там побили, на місце неодноразово виїжджала поліція. І з’ясували багато нового.

КП і люди

На тлі історій про безхатьків чи мешканців непідконтрольних Україні територій, по чиїх документах хтось вивчився на реєстраторів, працівники КП ХБТІ – люди з прекрасними резюме. Очільник КП Віталій Абрамов раніше очолював управління земельних відносин Херсонського міськвиконкому, також він є чоловіком  Ольги Абрамової – слідчої Корабельного відділу поліції Херсонського  відділу ВП ГУНП в Херсонській області, запам’ятайте це місце роботи, ми до нього ще повернемося. Реєстраторка ХБТІ Ольга Попова є дружиною прокурора прокуратури Автономної Республіки Крим Сергія Попова, реєстратор Фарит Мустафаев до КП працював у Генічеському райсуді Херсонської області. Реєстраторка Марія Вітцівська колишнім місцем роботи в декларації вказує Головне територіальне управління юстиції в Херсонській області, а 19 червня 2019 року Вітцівська подала декларацію кандидата в прокурори Херсонської місцевої прокуратури.

Клієнтами КП теж були люди непрості. Так, ми спостерегли, що в ХБТІ обслуговувалися підприємства Артема Мостового – колишнього чоловіка судді Вищого Антикорупційного Суду Катерини Широкої. І КП не просто реєструвало право власності для фірм Мостового, воно було в ланцюжку реєстраторів, через який ТОВ «Центральний квартал» Мостового, скажемо ввічливо, відібрало в іншої приватної компанії будівлю у Херсоні на вулиці Гімназичній, 1, а суд потім зобов’язав цю будівлю повернути.

КП і схеми

Навесні 2018 року ХБТІ потрапило у скандал навіть ще гучніший, ніж з «Оазисом півдня». За версією СБУ, херсонські поліцейські за допомогою нотаріусів та реєстраторів заволодівали квартирами херсонців із незабезпечених верств населення. Так, найчастіше поліцейські затримували на місці злочину алкоголіка чи наркомана, погрожували, що навішають на нього додаткових епізодів і посадять, якщо затриманий не перепише на них своє майно – дачу, квартиру, гараж. При цьому, щоб людина не передумала, забирали в неї паспорт, змушували виписати генеральну довіреність на людину з банди, силою утримували людей в неволі. За фізичний і психологічних тиск, стверджує слідство, відповідали поліцейські Євген Деміч та Сергій Карнаух. А за реєстраційні питання – раніше судимий Олександр Дьомін. Саме він організовував переоформлення нерухомості на своїх родичів, зокрема, Катерину Дьоміну. Цікаво, що партнерку Артема Мостового по ТОВ «Центральний Квартал» звати Юлія Дьоміна, утім, судити про її ступінь родинності з Олександром Дьоміним ми поки не беремося.

Коли офіс Олександра Дьоміна обшукали, то виявили в ньому 38 паспортів громадян України та багато печаток. Серед них – печатку для копій №2 КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації». За даними «Наших грошей», однією з версій слідства було те, що печатка потрапила туди через колегу Деміча і Карнауха – слідчу Корабельного відділу поліції Ольгу Абрамову – дружину очільника КП ХБТІ Віталія Абрамова. Утім, чи піде інформація в обвинувальні акти, поки невідомо, оскільки справа зараз на етапі досудового розслідування.

Як КП закрили

Після затримання Дьоміна, Деміча і Карнауха активізувалося Міністерство юстиції, печатку якого, до речі, теж знайшли у Дьоміна в офісі. Мін’юст почав моніторити «Херсонське бюро технічної інвентаризації», а у липні 2018 року – камералити, тобто, проводити дистанційну перевірку реєстраційних дій комунального підприємства. Причин Мін’юст не повідомляє, посилаючись на непублічність інформації. Утім, з огляду на те, що 14 вересня 2018 року підприємство  позбулося акредитації, саме ці перевірки «Херсонське бюро технічної інвентаризації» й не пройшло, і його як суб’єкта реєстрації закрили.

На той час у КП, судячи з реєстру декларацій, працювали реєстратори Тетяна Кравченко, Ольга Хомлюченко та Андрій Пигида – з двома із них «Оазис Півдня» досі судиться через їхні реєстраційні дії. Проте безробітними реєстратори побули недовго, а нову роботу знайшли в прямому сенсі – не встаючи зі стільця.

Як вони повернулися

Через кілька місяців після закриття КП ХБТІ Ольга Хомлюченко  та Тетяна Кравченко влаштувалися у відділ реєстрації Ювілейної сільської ради Олешківського району Херсонської області, а Андрій Пигида зараз саме в процесі влаштування на посаду держреєстратора територіальної громади. Що таке Ювілейне? Це село за 72 кілометри від Херсона із 1,5 тис. мешканців. Утім, відділ, сформований у селі з колишніх реєстраторів КП ХБТІ запрацював геть не в Ювілейному, а… в офісі закритого Мін’юстом комунального підприємства «Херсонське бюро технічної інвентаризації» у Херсоні. Яке Ювілейна сільська рада взяла в ХБТІ у безоплатну оренду до 2020 року.

При цьому, реєстраторам закритого КП навіть не довелося пройти експериментальне тестування Міністерства юстиції – бо, виявляється, Мін’юст розсилає у власні теруправління папірці, якими забороняє тестувати реєстраторів, що призначаються на посади «в порядку переведення» у випадку, якщо на момент переведення вони здійснювали функції державного реєстратора.  А саме такими  є реєстратори  КП, яким скасовано акредитацію.

Відтак, якщо ви раптом думаєте, що якесь комунальне підприємство зникло з ринку, просто уважно придивіться. Цілком можливо, що ви його не бачите, але воно є. Такий, як казав міністр юстиції про реформи  на селі, «гарний подарунок громадянам». А якщо у правоохоронці гарно працюватимуть, то ми навіть дізнаєтеся – яким.

Блог від: Аліна Стрижак