Адвокат вимагає прибрати всі згадки про Ставицького з закритої справи екс-глави ДУС по «Межигір’ю»
02.07.2019   //  

Київський апеляційний суд скасував ухвалу Печерського райсуду столиці, якою екс-керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка було звільнено від кримінальної відповідальності, і відправив справу на новий розгляд. Про це свідчить ухвала від 16 квітня.

Тарасюк обвинувачується у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Він визнав свою вину у неефективному використанні та збереженні комплексу «Межигір’я», яке перебувало у віддані очолюваного ним ДУС. Та 22 грудня 2017 року суд закрив справу через сплив строків давності, звільнивши Тарасюка від кримінальної відповідальності.

Захисник колишнього керівника НАК «Надра України» Едуарда Ставицького подав апеляцію на це рішення суду, вимагаючи виключити з мотивувальної частини текст, де згадується Ставицький, Олександр Янукович, обставини створення ТОВ «Танталіт» і оцінки майна.

Київський апеляційний суд дійшов висновку, що згадка інших осіб порушує принцип презумпції невинуватості осіб, щодо яких матеріали виділені в окреме провадження. Ухвалу Печерського райсуду скасовано і призначено новий розгляд.

Нагадаємо, за даними слідства, Віктор Янукович одразу після призначення прем’єром у  2002 році отримав для проживання будинок № 20-а разом з 93 об’єктами в урочищі «Межигір’я», що входили до складу будівель будинку відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами. Цей будинок із 93 об’єктами приватизації або відчуженню у будь-який інший спосіб не підлягали.

Втім, у 2004 році Янукович як прем’єр за сприяння тодішнього керівника ДУС Ігоря Бакая передав будинок, у якому жив, разом з 93 об’єктами до сфери управління господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабміну.

У січні 2005 року Кабмін Януковича відправили у відставку. Разом з тим президент Леонід Кучма передав Януковичу будинок у «Межигір’ї» у довічне користування.

У квітні 2005 року ДУС очолив Тарасюк. Тоді ж «Межигір’я» повернулося в управління Держуправління справами.

Після призначення у 2006 році Януковича прем’єром вдруге, він знову вивів «Межигір’я» з управління ДУС, передавши його в управління Міністерства охорони навколишнього середовища, очолюваного Василем Джарти. У подальшому Джарти і Янукович передали «Межигір’я» до статутного фонду НАК «Надра України», яке очолював Ставицький. Після того, «Межигір’я» за договором міни за сприяння Олександра Януковича обміняли на нібито рівноцінний об’єкт – споруди по вул. Паркова дорога, 3-5-7 (літера А, літера Б) у Києві. В дійсності вартість «Межигір’я» на той час становила 540 млн грн, а споруд по вул. Паркова дорога – 34 млн грн.

Як відомо, 6 червня 2019 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила екс-президенту Віктору Ющенку підозру у зловживанні службовим становищем і сприянні у заволодінні державним майном –  комплексом будівель та споруд урочища «Межигір’я» вартістю 540 млн грн.