Голова АМКУ розформував відділ, який почав справу про змову «Нафтогазу» і «Укртрансгазу»
01.07.2019   //  

Голова АМКУ 14 травня затвердив нову структуру апарату Комітету, якою був розформований  відділ ринків газу у складі Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ. Про це повідомляється у відповіді Комітету на запит «Наших грошей».

Відділ ринків газу структурі Департаменту ринків ПЕК і ЖКГ Тетяни Кулішової підготував матеріали справи про закупівлю газу за завищеною ціною у 2017-2018 роках компанією «Укртрансгаз» у свого головного підприємства «Нафтогаз України».

На підставі подання Департаменту ринків ПЕК і ЖКГ голова АМКУ Юрій Терентьєв 25 квітня 2019 розпорядився почати справу щодо «Укртрансгазу» і «Нафтогазу» за ознаками порушення, передбаченого п.2 ст. 50 ч.1 закону «Про захист економічної конкуренції».

Але розслідувати справу Терентьєв доручив не Департаменту Кулішової, що зробив подання на відкриття справи, а Департаменту розслідувань порушень про захист економічної конкуренції Юрія Литвина. За даними «Наших грошей», державним уповноваженим по цій справі Юрій Терентьєв призначив самого себе.

Через три тижні після цього розпорядження Відділ ринків газу у Департаменті Кулішової було взагалі розформовано. За повідомленням АМКУ, його працівники переведені за заявами відповідно до штатного розпису.

Натомість новою структурою апарату було створено  Відділ ринків нафти і нафтопродуктів та ринків газу (10 штатних одиниць). Також було утворено Відділ оптових енергетичних ринків (6 штатних одиниць),  Відділ роздрібних енергетичних ринків та ЖКГ (5 шт. од.), Відділ контролю за концентраціями та узгодженими діями ринків ПЕК та ЖКГ (5 шт. од.).

Довідково

Заявниками по справі щодо «Укртрансгазу»  і «Нафтогазу» виступила низка облгазів з групи Дмитра Фірташа.

У поданні про відкриття справи (весь текст розпорядження) вказано, що протягом 2017-2018 років «Укртрансгаз» здійснював закупівлю природного газу у «Нафтогазу» за переговорною процедурою та відкритими торгами, проте за вартістю вищою, ніж ціна природного газу, зокрема, на товарній біржі «Українська енергетична біржа». Також ціна була вищою від тієї, за якою «Нафтогаз»  продавав паливо промисловим споживачам та оптовим покупцям.

За даними АМКУ, такі дії «призводять до підвищення базової ціни природного газу, який використовується для надання Товариством послуг балансування суб’єктам господарювання, що є замовниками послуг транспортування газу на відповідному ринку, а відтак призводить до підвищення ціни природного газу для кінцевого споживача».

За наявною у АМКУ інформації, «Нафтогаз України» у цей період займав більше 60% на ринку газу. Отже компанія мала ознаки, що займала монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку первинної реалізації природного газу.