Керівнику реєстраційного КП повідомили про підозру у справі про захоплення ЖК “Чайки”
27.06.2019   //  

Колишньому очільнику комунального реєстраційного підприємства “Правочин” Віталію Романчуку повідомили про підозру у справі захоплення ЖК “Чайки”. Про це свідчить відеозапис засідання Києво-Святошинського райсуду Києва від 26 червня 2019 року. Суд ухвалив рішення взяти Романчука під варту до 23 липня з альтернативою внесення застави у 768 400 грн.

Романчук став першим очільником КП, якому повідомили про підозру з часу створення комунальних реєстраційних підприємств. Він фігурує у кримінальному провадженні №12019110200002546 від 29 травня 2019 року, по якому слідчий відділ Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області розслідує зміну власників у Єдиному реєстрі юросіб девелоперської компанії ТОВ “Омокс”, яка є забудовником житлового комплексу “Чайка” в селі Чайки Київської області. 28 травня 2019 року з ключа реєстратора Олександра Прошкіна “Омокс” переписали на інших осіб. Після чого вночі сотня людей у чорному захопила паркінг і в’їзди до ЖК.

Колишній очільник КП “Правочин” Віталій Романчук

ТОВ “Омокс” володіє родина бізнесменів Кулагіних, тривалий час на актив через суди претендував бізнесмен Павло Климець, якого 10 червня 2019 року заарештували у Москві за підозрою в даванні хабара для затвердження бізнес-плану, пов’язаного із діяльністю кримського винно-коньячного заводу “Бахчисарай” (раніше входив у корпорацію Климця “Olimp”, Климець його втратив після захоплення Криму).

Олександр Прошкін, із ключа якого змінили власників ТОВ “Омокс”, значиться реєстратором комунального підприємства “Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу”, про яке “Наші гроші” писали в матеріалі “Три питання до Мін’юсту”. За даними правоохоронців, 28 грудня 2018 року Прошкін перетнув український кордон і в Україну більше не повертався, проте з його ключа за час відсутності здійснено низку реєстраційних дій. Слідчі з’ясували, що ключів Прошкіна є кілька і вони працюють з різних місць. В одному з цих місць 24 червня 2019 року провели обшук, і виявили флешку-ключ до реєстрів Прошкіна, 7 інших ключів реєстраторів, комп’ютер, з ip-адреси якого відбувалися несанкціоновані входи до реєстрів через ключ Прошкіна. В цьому ж приміщенні перебував Віталій Романчук, до 10 червня 2019 року – директор Комунального підприємства “Правочин”, заснованого Мартинівською сільською радою Пулинського району Житомирської області. Перед цим Романчук працював директором київської обласної філії КП “Новозаводське”, про яку “Наші гроші” теж писали. А ще раніше, судячи з резюме Романчука на сайті Work.ua, він працював консультантом управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві Міністерства юстиції.

Під час обшуку приміщення, де був Романчук, з’явилася особа Антіпов Захар Борисович, якого підозрюваний називає знайомим. Антіпов вказав, що стіл, на якому знайшли флешку Прошкіна – робочий стіл Романчука. Зауважимо, що Захар Антипов до кінця 2018 року був прокурором відділу в Департаменті кадрової роботи та державної служби Генеральної прокуратури України, а наразі значиться директором ТОВ “Юридична компанія “Антирейдер”, бенефіціаром якої вказаний Владислав Шпаков. ЗМІ про Шпакова пишуть, що він пройшов шлях від посади слідчого прокуратури Глобинського району Полтавської області і помічника прокурора міста Полтави до заступника прокурора Печерського району Києва. Шпаков був люстрований після Майдану з посади начальника відділу в управлінні ГПУ.

За версією слідчих, Романчук мав ключ та логін Прошкіна і неодноразово входив із них до реєстрів для внесення протиправних змін. 24 червня 2019 року Романчуку повідомили про підозру за ч. 2 ст.  361 (“Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) систем та комп’ютерних мереж”, за цією статтею передбачене покарання від 3 до 6 років.

Комунальному підприємству “Правочин” Міністерство юстиції скасувало акредитацію 18 березня 2019 року. Але й після скасування КП існувало в столиці за адресою Хрещатик, 44-б, на першому поверсі, за одними дверима з офісом адвоката Ігоря Марущака. Згідно даних Єдиного реєстру адвокатів, Ігор Марущак здійснює індивідуальну адвокатську діяльність у місті Глобине Полтавської області.

Майже всі працівники КП “Правочин” або самі були працівниками державних структур, або мали там родичів. Так, реєстратор Самір Ісмаілов раніше працював державним виконавцем відділу ДВС Головного теруправління юстиції в місті Києві, реєстратор Олена Ященко раніше трудилася у Державній фіскальній службі, а дружина керівника КП Андрія Хаустова Наталія працює в ДФС і досі. Реєстратор Світлана Шевчук до роботи в “Правочині” була начальником відділу реєстраційної служби Фастівського міськрайонного управління юстиції Київської області. Як стверджує Віталій Романчук, він був лише директором, а не реєстратором, тож не проходив навчання на реєстратора, не отримував ключів доступу до реєстрів і тільки керував підприємством, не маючи стосунку до реєстраційних дій КП.

КП “Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу” досі працює, хоча 6 червня 2019 року Мін’юст анулював реєстратору Олександру Прошкіну доступ до Єдиного реєстру юросіб.

 

Аліна Стрижак, «Наші Гроші»