«Труханівці» за 650 мільйонів таємно відремонтують Індустріальний міст та Борщагівську вулицю
26.06.2019   //  

КК «Київавтодор» 21 червня за результатами тендеру замовила ПП «Київшляхбуд» капітальний ремонт вулиці Борщагівської у Солом’янському районі за 649,41 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року відремонтують вулицю Борщагівську протяжністю 3,6 км, у тому числі шляхопровід «Індустріальний міст» на перетині з вулицею Вадима Гетьмана.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на опори освітлення і гранітний бортовий камінь становить 15 років, на основу дорожнього одягу, чавунні люки і решітки, бетонні й залізобетонні бортові камені, огородження і плити під люки – 10 років, на водопропускні труби – 6 років, на покриття з асфальтобетону і плитки – 5 років, на розмітку пластиком – рік. На заробітну плату піде 23,88 млн грн., тобто 4% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 7,33 млн грн. Ціна угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 653,84 млн грн.

ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» не допустили до аукціону через невідповідність банківської гарантії вимогам тендерної документації. Фірма вимагала від замовника роз’яснити конкретні причини відхилення, однак замовник проігнорував цю вимогу.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Джерела «Наших грошей» вказують, що український «Онур», який заснували Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини і львів’янин Олег Фаріон, нібито вже не має стосунку до турецької фірми «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve Sanayi A.S», а потрапив під вплив першого заступника голови фракції «БПП» Ігоря Кононенка. Тому турецькі «родоначальники» повернулись на український ринок турецькою юрособою. Турецький «Onur» і український «Онур» зайняли відповідно друге і третє місця у вищезгаданому Топ-10 за 2018 рік.

«Київшляхбуд» разом із ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова. Директором є Олександр Ращупкін.

Нагадаємо, службовців «Київавтодору» і переможців торгів «Київшляхбуд», ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50», ТОВ «Глобус-авто», ТОВ «Тілльман Інжинірінг» і ТОВ «Основа» підозрювали у виведенні коштів на рахунки фірм з ознаками фіктивності. У якості проміжних ланок від «Київшляхбуду» до таких фірм у справі фігурували «Ростдорстрой» і ТОВ «Будівельна компанія Ескадор».

Нинішній керівник «Київавтодору» Олександр Густєлєв раніше був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Пресмана (нині – група «Партія «Відродження»). Пресман в інтерв’ю не приховує дружні стосунки з мером Одеси Трухановим.