Кауфману підняли вартість аеродрому «Одеса» до 2,8 мільярда
26.06.2019   //  

ДП «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса» Мінінфраструктури 24 червня 2019 року додатковою угодою збільшило вартість договору із ТОВ «Спецрембуд» від 26 грудня 2013 року про будівництво аеродромного комплексу КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» до 2,77 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У грудні 2013 року «Спецрембуд» виграв тендер на будівництво аеродромного комплексу за 1,63 млрд грн. Тоді його єдиним конкурентом було ТОВ «Проджекті-Ка», пов’язане з Борисом Кауфманом, який фактично контролює Одеський аеропорт разом з одеситом Олександром Грановським (див. «Посадка для Труханова, Кауфмана і Грановського»).

У 2014 році прокуратура Одеської області в інтересах Мінінфраструктури домагалася скасування закупівлі через дискримінаційні вимоги і невідповідність учасників вимогам тендеру. У серпні «Схеми» зняли на відео візит Кауфмана до Адміністрації президента Петра Порошенка, а в вересні Господарський суд Одеської області визнав, що закупівля відповідає закону (детальніше про це у статті «Царський подарунок Кауфману»).

Нинішня додаткова угода збільшила вартість первинного договору на 1,14 млрд грн., або 40% –  до 2,77 млрд грн. Додаткову закупівлю в того самого постачальника провели за переговорною процедурою для забезпечення сумісності з уже виконаними роботами.

В обґрунтуванні сказано, що у 2013-2017 року роботи не виконувались через відсутність фінансування. За цей час зросли закладені в кошторис будівництва ціни та оновилися Містобудівні умови та обмеження, тому в 2018 році Дирекція замовила УДПТ НДІ ЦА «Украеропроект» коригування проекту. У березні 2019 році ДП «Укрдержбудекспертиза» затвердило проектні зміни і збільшену кошторисну вартість будівництва у 2,85 млрд грн.

Станом на 27 лютого 2019 року «Спецрембуд» виконав робіт на 803,96 млн грн., у тому числі підготовку, організацію адміністративно-побутового комплексу і виробничої бази.

У травні Харківський національний автомобільно-дорожній університет надав Науково-технічний аналіз ефективності робіт при реконструкції аеропорту, за яким змінювати підрядника недоцільно через загрозу несумісності, технічних проблем і втрати гарантій.

Тоді ж Національний авіаційний університет надав Експертний висновок, що експлуатація аеродромного аеронавігаційного обладнання різних виробників створює додаткові ризики щодо безпеки польотів. На об’єкті вибрали і почали фінансові стосунки з постачальником системи посадки ILS ІІІ категорії ICAO, яка виготовляється. Також змонтовано на 40% трансформаторні підстанції системи електропостачання світлосигнального обладнання.

Південний офіс Державної аудиторської служби України 19 червня почав перевіряти закупівлю через виявлені ознаки порушення закону і даних від громадських об’єднань.

За даними програми «ЦРУ», раніше ДАСУ виявила, що «Спецрембуд» за 179,00 млн грн. придбав світлосигнальне обладнання, яке за розрахунком мало коштувати 73,80 млн грн. На думку аудиторів, генпідрядник з переплатою купував будматеріали в субпідрядника ТОВ «Ростдорстрой» і виготовляв бетон із цементу дешевшої марки, ніж передбачалося.

Засновниками одеського «Спецрембуду» на чолі з Василем Огородніком є Валерій Лесь з Києва і прописане в селі Гора під Києвом ТОВ «Ріал Естейт Захід» киянки Олени Лесь.

На час тендеру в 2013 році «Спецрембуд» був зареєстрований у Сімферополі на Ларису Ларіну з Керчі та одеське ТОВ «Варда Плюс» Вадима Маламанчука з Миколаївщини.