Верховний Суд остаточно зніс Онищенка з виборів
25.06.2019   //  

Касаційний адміністративний суд повністю відмовив у задоволенні позову  Олександра Онищенка, який вимагав зареєструвати його кандидатом у нардепи від Соцпартії по округу №93 (Київська обл., центр – м. Миронівка). Про це повідомляє журналіст «Наших грошей» із зали суду.

Судді Олеся Радишевська (головуюча), Ольга Кашпур та Сергій Уханенко оголосили своє рішення 25 червня близько 22:30.

Суд визнав постанову ЦВК, прийняту на основі отриманих документів, правомірною. Зокрема, суд вказав, що правом представляти Україну на міжнародних спортивних змаганнях наділені офіційні делегації з числа тренерів, спортсменів національних збірних команд, склад яких визначається Міністерством молоді та спорту. Онищенко не надав доказів того, що він був включений до складу офіційної делегації. Посилання на лист ГО «Всеукраїнська федерація кінного спорту України» не є офіційним підтвердженням цього факту. Більше того, у листі Федерації відсутні відомості про найменування змагань, місце і дату їх проведення, статус Онищенка у цих змаганнях і підставу, на якій він брав у них участь. Таким чином, Онищенко не довів, що його перебування закордоном не пов’язано з особистими підставами.

КАС скасував постанову Шостого апеляційного адмінсуду. При цьому КАС наголосив, що суд першої інстанції фактично підмінив собою Центрвиборчком, зобов’язуючи його здійснити реєстрацію, що суперечить законодавству.

Постанова КАС є чинною з моменту оголошення і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, 21 червня Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов Олександра Онищенка. Суд скасував постанову ЦВК від 15 червня про відмову в реєстрації його кандидатом у нардепи і зобов’язав Центрвиборчком зареєструвати Онищенка.

Суд дійшов висновку, що Онищенко не порушив вимогу щодо проживання в Україні протягом останніх 5 років, оскільки перебував закордоном у службовому відрядженні. Зокрема, суд послався на лист від громадської організації «Всеукраїнська федерація кінного спорту України», яку Онищенко очолював з 2003 по 2013 рр, яка заявила, що Онищенко з 2016 року представляє Україну на міжнародних змаганнях у якості вершника. На думку суду, ці документи підтверджували поважність причин виїзду Онищенка за межі України у період з 3 липня 2016 року по даний час.

Відзначимо, що обраний у 2014 році народним депутатом Олександр Онищенко покинув Україну на початку липня 2016 року, одразу після обшуків НАБУ і САП у його близьких соратників і підлеглих, справа по яких вже розглядається в суді.

5 липня 2016 року Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Онищенка.

27 липня 2016 року йому повідомили про підозру у створенні злочинної організації, що розкрадала кошти під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», чим державі завдано збитків на понад 740 млн грн.

8 серпня 2016 року Онищенко був оголошений в розшук, 17 жовтня 2017 року – у міжнародний розшук.

19 грудня 2017 року суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у справі НАБУ стосовно Онищенка. У лютому 2019 року САП передала його справу в суд.

З серпня 2017 року Онищенко проживає в Іспанії. НАБУ надіслало запит про екстрадицію. 13 листопада 2017 року Національна аудієнція Іспанії прийняла рішення, яким обрала йому запобіжний захід – умовне звільнення, при якому він щомісяця 1 числа має з’являтися перед іспанським судом.