Богдан був пов’язаний з офшоркою, яка допомогла маслосиркомбінату не розрахуватися за 200-мільйонний кредит
25.06.2019   //  

У 2016 р. Фонд гарантування вкладів виявив кредитну аферу із залученням офшорки «Айдельберг ресорсіс ІНК.» («Idelberg resources INC.»), на підставі чого того ж року було відкрито кримінальну справу. Нинішній голова Адміністрації президента Андрій Богдан був представником цієї компанії за довіреністю. Про це йдеться в розслідуванні Марії Землянської для «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Кредитна афера полягала в тому, що «Idelberg resources» з Віргінських островів, за даними слідства, допомогла «Світловодському маслосиркомбінату» з групи «Клуб сиру» не розрахуватися за кредит у банку «Фінанси та кредит».

Маслосиркомбінат отримав кредит ще у 2007 р. У 2009, коли кредит вже мав бути погашений, борг комбінату перед банком становив близько 150 млн грн. Коли ж банк звернувся за стягненням застави за кредитом, у гру вступила «Idelberg resources». Вона заявила, що теж претендує на гроші комбінату.

Справа розглядалася в Госпсуді Київської області. За одним позовом офшорка вимагала повернути їй більше 52 млн грн., нібито позичених комбінату раніше. У другому позові «Айдельберг» вимагала ще понад 150 млн грн., за які комбінат нібито поручився за позикою «Карлівського заводу сухого молока».

Офшорка стверджувала, що отримала право вимоги на них від інших офшорних компаній. Маслосирокомбінат офіційно визнав свій борг. І в один день – 23.06.2009 – Господарський суд Київської області підтримав обидва позови «Айдельберг ресосіс ІНК.». У матеріалах кримінального провадження, відкритого у 2016 р., ця офшорна фірма названа фіктивною.

Як встановив Фонд гарантування вкладів після падіння банку «Фінанси та кредит», паралельно маслосиркомбінат ініціював власне банкрутсво, тим самим виводячи майно з іпотеки банку. Після цього, майно комбінату продали трохи більше як за 10 млн грн. (ціна втричі нижча за оціночну вартість підприємства, яка станом на 01.07.2009 становила 31,7 млн. грн.). За заниженою ціною майно комбінату продали афільованій компанії «Дніпровська молочна компанія» з групи «Клуб сиру».

У кримінальному провадженні за цим фактом слідчі написали:

«реалізуючи злочинну схему, службові особи ВАТ «Світловодський маслосиркомбінат» за попередньою змовою з посадовими особами «Клуб сиру» від імені фіктивної компанії «Айдельберг ресорсіс ІНК.»…

Журналісти отримали підтвердження зв’язку Андрія Богдана з офшоркою «Айдельберг ресорсіс», на чию користь у 2009 р. добровільно збанкрутував комбінат групи «Клуб сиру».

Андрій Богдан напряму засвітився в цій компанії трохи пізніше – у 2014 році. Довіреності на представництво «Айдельберг ресорсіс» Богдану видав його бізнес-партнер Олександр Баулін.

У схемі виведення грошей з банку засвітились і інші колеги Андрія Богдана. У членах правління «Світловодського маслосиркомбінату» свого часу був Олександр Коваленко. Ця ж людина за довіреність, виданою у квітні цього року особисто Андрієм Богданом, розпоряджається землею глави АП під Києвом – у селі Забуяння. Богдан підтвердив знайомство з Коваленком.

Ще один колега Богдана, Роман Бабій, у схемі виведення кредитного боргу перед банком «Фінансами та кредит» через офшор представляв у судах сам «Світловодський маслосиркомбінат». У реєстрі адвокатів Бабій зареєстрований у офісі компанії «Пукшин та партнери». Це компанія Ігоря Пукшина, бізнес-партнера Андрія Богдана. Більше того Богдан працював і навіть керував свого часу компанією «Пукшин та партнери». До речі, нині Бабій – №48 у списку президентської партії «Слуга народу» до Верховної ради.

Колега Бабія і Богдана, яка в реєстрі адвокатів також зареєстрована в офісі «Пукшин та партнери», Зоя Касперчик, у 2015 році подавала від імені офшорної компанії «Айдельберг ресорсіс» касаційну скаргу до Вищого господарського суду.

Людей, які у справі мають бути опонентами – представника підприємства-боржника і представницю офшорки кредитора – пов’язує не тільки спільна адреса юридичної практики, але й бізнес. У фірмі «Гельд-Енергія» Касперчик одна із співвласників, а Бабій – керівник.

На питання Bihus.Info, Богдан відповів, що не пам’ятає компанію «Айдельберг ресорсіс», але не виключає, що міг представляти її за довіреністю від Олександра Бауліна.