Шахта купила у китайців і Кропачева комбайн за 59 мільйонів, викинувши чехів за «недостовірну інформацію»
24.06.2019   //  

Державне підприємство «Шахта ім. М.С. Сургая» 18 червня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Сані Україна» на постачання очисного комбайну MG330/730-WD за 59,00 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Тендерний аукціон починався з очікуваної ціни  65,92 млн грн. І в результаті активних торгів між двома учасниками перемогу на аукціоні отримало ТОВ «Торговий Дім «Контракт-Енерго» з пропозицією 58 999 999 гривень. Однак замовник відхилив цього учасника і визнав переможцем «Сані Україна» з пропозицією на одну гривню дорожче.

Замовник визначив предметом закупівлі очисний комбайн MG330/730-WD або еквівалент. Вказана абревіатура притаманна продукції китайського виробника «Sany Heavy Equipment» (див фото), який і є співвласником ТОВ «Сані Україна» разом з українським бізнесменом Віталієм Кропачевим. Кропачева за часів Порошенка називали смотрящим за вугільною галуззю, оскільки він після втечі Януковича перебрав на себе контроль над гірничо-збагачувальними фабриками України, що належали сину біглого президента Олександру Януковичу. Також фірма «Шахтарськтранс», пов’язана з Кропачевим, донедавна була монопольним посередником при реалізації вугілля шахти ім Сургая.

Торговий Дім «Контракт-Енерго» Сергія Сухого та Євгена Абраменка на тендері представляло продукцію «T Machinery A.S.» (Чехія). У тендерній пропозиції фірма зобовязалась поставити очисний комбайн, який повністю задовольнятиме вимогам шахтарів. Однак замовник відразу вирішив, що чеський комбайн МВ470 Е йому не підходить, бо на сайті виробника вказані параметри базової моделі, які не підходять під умови тендеру. І вирішив не допускати дилера чехів до тендеру взагалі.

«Контракт-енерго» у квітні оскаржило свій недопуск в АМКУ. Тоді антимонопольники стали на бік скаржника, оскільки компанія гарантувала, що виготовить для шахти ім. Сургая МВ470Е «у  повній  відповідності  до  умов Документації». Тобто чеський комбайн буде еквівалентним тому, який бажає замовник.

Відтак замовник був змушений допустити «Контракт-енерго» до аукціону, на якому ціна і впала на 7 млн грн, або 12% від очікуваної вартості.

Однак замовник вже після аукціону відхилив пропозицію чехів з тих же самих мотивів. Замовник заявив, що енергетична потужність чеського МВ470  Е не не достатня для відпрацювання  виїмкової дільниці 1 (біс) східної лави пл. С11. А зобов’язання «Контракт-енерго» поставити цей комбайн з характеристиками, які б задовольнили замовника,  на шахті ім. Сургая охарактеризували так:

 «ТОВ «Торговий Дім «Контракт–Енерго» протягом терміну розгляду тендерних пропозицій надає недостовірну інформацію, що є суттєвою при визначені результатів процедури закупівлі та вводить в оману посадових  осіб  ДП  «Шахта  ім.  М.С.Сургая»  щодо  відповідності  технічних  характеристик  очисного комбайну МВ470Е технічним характеристикам предмету закупівлі «очисний комбайн MG330/730-WD або еквівалент».

Цього разу «Контракт-енерго» на рішення замовника до АМКУ вже не скаржилось і тендер завершився перемогою китайсього виробника і Кропачева.

Від «Наших грошей»: відхилення учасника на «євроторгах» за претензії до предмету закупівлі вже після аукціону – є протизаконним. Відтак учасник мав 100-відсоткові шанси оскаржити своє відхилення з цієї підстави. Однак з невідомих причин бізнесмени не стали цього робити.

На аукціоні також був третій учасник – ТОВ «Торентс». Ця фірма в Україні представляє продукцію ще одного китайського виробника «Liaoning Aerospace Kun Equipment Co Ltd». У якості наявності досвіду предявляє договір про поставку конвеєрної стрічки із ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», на потужностях якого працювало ТОВ «Краснолиманське» Кропачова.

«Торентс» бере участь тільки в тих тендерах, у яких бере участь «Сані Україна». В усіх випадках «Торентс» не торгується з «Сані» взагалі. Таким чином участь фірми дозволяє забезпечити мінімальну для відкритих торгів кількість учасників. А у випадку, коли до цієї пари долучається третій конкурент з некитайським товаром – тоді торгуються «Сані Україна».

Нагадаємо, 7 червня шахта ім. Сургая уклало угоду з «Сані Україна» на поставку конвеєрної стрічки на 79,99 млн грн. На той тендер шахтарі також не хотіли допускати «Контракт-енерго», однак допуситили після оскарження в АМКУ. Тоді чеський дилер просто програв ціновий аукціон, опустивши ціну на 9% від очікуваної.

Столична »Сані Україна» зі статутним капіталом 1 тис грн. створена у квітні 2018 року, й відтоді отримала державних підрядів на 988,29 млн грн. Засновниками компанії є:

  • ТОВ «Сані Україна, Важке устаткування» громадянина Китаю на ім’я Ху Ліксін і «Шеньянської інвестиційної компанії «Чжунсинтай» громадянина Китаю Ся Ху;
  • ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова,якого зараз називають представником у вугільній галузі першого заступника голови фракції «БПП» та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов контролює діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали угрупуванню Януковича.

Гендиректор крупної китайської «Sany Heavy Equipment» Чжан Чжихонь в інтерв’ю «Економічній правді» сказав, що не чув про неоднозначну репутацію Кропачова. За його словами, «Sany» не цікавляться політикою і відношенням до неї Кропачова, який повністю їх влаштовує у якості бізнес-партнера.