ДБР розслідує як Київський бронетанковий заводу купив у «прокладки» власні запчастини за 9 мільйонів (додано)
24.06.2019   //  

Державне бюро розслідувань підозрює посадовців ДП «Київський бронетанковий завод» в привласненні коштів через угоди з ТОВ «Торгів дім «Партсет» щодо ремонту та  закупівлі деталей до бронетранспортерів на суму 9,14 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження № 62019000000000537 , відкритого у квітні 2019 року.

Слідство встановило, що в рамках оборонного замовлення Міністерство оборони уклало з «КБТЗ» угоду на постачання армії бронетранспортерів БТР-3ДА. Для цього, на початку липня 2018 року завод уклав договір підряду з «Торговий дім «Партсет». На його виконання під виглядом  стендових випробувань було проведено ремонт та косметичне відновлення 35-ти колісних редукторів та 12 мостів до бронетранспортерів, які вже були у використанні.

Через чотири тижні «КБТЗ» підписав «Торговий дім «Партсет» тепер вже договір поставки комплектуючих до БТР-3ДА на загальну суму 9,14 млн грн. На виконання договору фірма поставила під виглядом нових запчастини та комплектуючі, які були відновлені перед тим на території київського заводу. А саме – 35 колісних редукторів та 12 мостів до бронетранспортерів.

Слідство стверджує, що крім того, що комплектуючі вже були в використанні, вони ще й не відповідали технічним вимогам та були поставлені по завищеним цінам.

Для переведення грошей в готівку «Торговий дім «Партсет» відобразило податковій звітності придбання товарів у підприємств з ознаками «транзитності», а саме: ТОВ «ЛКО Груп», ТОВ «Кауса», ТОВ «Дебат», ТОВ «Скрол буд».

В суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків  «ТД «Партсет» в АТ «Райффайзент Банк Аваль» у Києві, і суд це клопотання задовольнив.

З іншої ухвали Печерського райсуду Києва відомо, що 6 червня ДБР провело обшуки «КБТЗ», де знайшла частину комплектуючих, які були закуплені по контракту з «ТД «Партсет». Нині це обладнання заарештоване.

«ТД «Партсет» було зареєстроване в Києві в 2015 році як ТОВ «Оптімалбуд». Теперішню назву фірма отримала за два місяці до угод з київським оборонним підприємством. Тоді ж її власником став Борис Рожановський, але через декілька тижні фірму переписали на нинішнього її власника та директора Івана Николенка, який прописаний в столичному гуртожитку.

З листопада 2015 року керує «КБТЗ» Вадим Шкавро, який раніше вже очолював завод в 2011-2013 роках. За 2018 рік він задекларував 1,03 млн грн. зарплатні, готівкою зберігає $30 тис. Також Шкавро задекларував, що позичив у Володимира Махна $150 тис.

В листопаді 2016 року Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за підозрою, «КБТЗ» закупило для виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА сталь низької якості, за яку було сплачено ТОВ «Альфа Техно Імпорт» 57,1 млн грн. Але після жовтня 2017 року судовий реєстр не містить жодної згадки про дії НАБУ в цій справі.

Після виходу новини «Наших грошей» ДП «КБЗТ» повідомило,  що 10 серпня 2018 року за результатами тендеру було укладено угоду з ТОВ «Торговий дім «Партсет» на поставку запчастин до танків Т-72 на загальну суму 3,82 млн грн. А на початку жовтня з фірмою було укладено договір зберігання (запчастини до БТР-3Е: колісні редуктори, мости, лебідки, важелі) на загальну суму 5,32 млн грн.

«Заводською прийомкою підтверджено, що усі придбані запасні частини та комплектуючі мають другу категорію і є фактично новими, невживаними, але складського зберігання» – повідомив завод, уточнивши, що нові деталі не планували закуповувати. Нині частина комплектуючих встановлена на військову техніку, яка прийнята військовою прийомкою Міноборони.

В свою чергу заступник голови ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці в Fb розказала, що «КБТЗ» 30 липня 2018 року уклав договір ТД «Партсет» на поставку комплектуючих на 3,8 млн грн. А вже після укладання договору провів тендер, який і виграла фірма з аналогічною договору пропозицією ДБР підозрює, що це може свідчити про фіктивність закупівлі.

Далі в рамках вказаного договору були підписані додаткові специфікації, внаслідок чого сума договору збільшилась до 9,14 млн. грн.

Бюро також встановило, що «КБТЗ» не провів оплату 9,14 млн грн. на адресу «ТД «Партсет», хоча, відповідно до інформації ДФС, завод подав звітність про поставку товарів на вказану суму.