Суд зобов’язав ЦВК зареєструвати Онищенка, бо він три роки не ховається від НАБУ, а змагається на конях закордоном
22.06.2019   //  

21 червня Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов представника Олександра Онищенка, який оскаржив постанову ЦВК від 15 червня про відмову в реєстрації його кандидатом у нардепи від Соцпартії по округу №93. Центрвиборчком має два дні на оскарження рішення в апеляційному порядку. Про це свідчить рішення суду, яке є в розпорядженні «Наших грошей».

Центривиборчком відмовив Онищенку на підставі того, що він не проживав в Україні протягом останніх 5 років, як того вимагає закон. Так, його не було в Україні більше 180 днів у 2015 році, а з липня 2016-го він виїхав з України і більше не повертався. Нагадаємо, що у влітку 2016 року НАБУ і САП вручили повідомлення про підозри соратникам і підлеглим Онищенка у розкраданні 740 млн грн на «газовій схемі». Нардеп виїхав з України 3 липня 2016-го, за кілька тижнів до того, як Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт.

Розглянувши позов, суд зазначив, що, відповідно до законодавства, для визнання факту проживання в Україні протягом останніх 5 років, громадянин має перебувати на її території абсолютну більшість (більше 183 днів) кожного із цих 5 річних періодів, які йдуть підряд та безпосередньо передують дню виборів. Саме така позиція викладена у рішенні Конституційного Суду 2002 року.

Разом з тим суд послався на практику Європейського суду з прав людини (справа «Мельниченко проти України»), який вказав, що з урахуванням національного законодавства і практики «вимога проживання в Україні не була абсолютною і що національна влада, надаючи дозвіл або відмовляючи в реєстрації певному кандидату, була зобов’язана враховувати його конкретну ситуацію».

Від «Наших грошей: у згаданій справі була окрема думку судді ЄСПЛ Лукайдеса, який вважає, що порушення права майора Мельниченка не було. Суддя відзначив, що «у  цій  справі,  на  мою думку,  рішення державної влади виходити з реального місця проживання заявника, аніж не зважати на це та керуватись лише пропискою, було цілком обґрунтованим». Суддя наголосив, що «це було  змістом  скарги  заявника,  і  саме  це  мало бути предметом нашого розгляду, а «політичне підґрунтя та політичні питання справи  не  є  предметом  нашого  розгляду».

Крім того, суд згадав ст.1 закону «Про громадянство України», у якій сказано, що не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження.

Кандидати у нардепи час проживання на території України вказують в автобіографії, яку вони подають в ЦВК. Суд зазначив, що Онищенко у своїй автобіографії написав: «Тимчасове перебування за межами України пов’язане з міжнародними спортивними змаганнями з кінного спорту в статусі вершника, під час яких я представляв Україну на міжнародному рівні, що підтверджується листом Федерації кінного спорту України №70 від 04.06.2019».

У цьому листі громадська організація «Всеукраїнська федерація кінного спорту України» (ВФКСУ) підтвердила, що Онищенко є їхнім членом з 2002 року, та «з 2016 року по даний час успішно представляє Україну, у якості вершника, на багатьох престижних змаганнях закордоном».

Нагадаємо,з 2003 по 2013 рр ВФКСУ очолював сам Онищенко.

Суд вважає, що вказані документи підтверджують поважність причин виїзду Онищенка за межі України у період з 2016 року по даний час. Свою відсутність у липні-грудні 2015 Онищенко пояснив теж відрядженням: однак у цьому випадку вже було наведене місце і мета відрядження (м. Барселона у якості тренера).

Онищенко у своїй автобіографії також написав, що є «жертвою політичного переслідування влади П.Порошенка та що має статус заявника в процесі міжнародного захисту». На підтвердження цього статусу Онищенко подав відповідне посвідчення, строк дії якого закінчився у травні цього року.

У підсумку суд задовольнив позов Онищенка – скасував постанову ЦВК і зобов’язав Центрвиборчком зареєструвати його.

Це рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. Суд дав ЦВК на подачу апеляції два дні.

Нагадаємо, 5 липня 2016 року Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від групи «Воля народу» Олександра Онищенка.

27 липня 2016 року стосовно нього було складено повідомлення про підозру. А 8 серпня 2016 року він був оголошений в розшук, 17 жовтня 2017 року – у міжнародний розшук.

З серпня 2017 року Онищенко проживає в Іспанії. НАБУ надіслало туди запит про екстрадицію. 13 листопада 2017 року Національна аудієнція Іспанії прийняла рішення, яким обрала йому запобіжний захід – умовне звільнення, при якому він щомісяця 1 числа має з’являтися перед іспанським судом.

19 грудня 2017 року суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у справі НАБУ стосовно Онищенка.

У лютому 2019 року прокурори САП передали справу нардепа до суду. Печерський райсуд призначив розгляд на червень. Разом з тим у травні захисник Онищенка намагався скасувати постанови про оголошення його в розшук, зокрема, з підстав того, що Онищенко нібито не набув статусу підозрюваного. Скасування розшуку дасть можливість йому безперешкодно повернутися в Україну. Печерський суд розпочав розгляд справи у спеціальному провадженні, так і не розглянувши клопотання захисника. Надалі справу слухатиме Солом’янський райсуд Києва.

Зауважимо, що окрім суду, нардеп «подав офіційно запит» «про те, що я хочу повернутися» також у САП.

Олександр Онищенко підозрюється у створенні злочинної організації, що розкрадала кошти під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», чим державі завдано збитків на понад 740 млн грн.