Облрада придбала земснаряд за півтора мільйона, який за півроку так і не запрацював
22.06.2019   //  

КП «Тернопількомунінвест» Тернопільської обласної ради у листопаді минулого року замовило ФОП Сергій Шайгородський земснаряд за 1,46 млн грн., який до цього часу так і не запрацював. Про це написала Євгенія Цебрій у виданні «Терміново».

Як повідомив журналістці заступник директора КП «Тернопількомунінвест», голова тендерного комітету Павло Чуй, земснаряд зберігається на базі.

За детальнішою інформацією про цю техніку та її роботу на Тернопіллі пан Чуй порадив звернутися у Регіональний офіс водних ресурсів (РОВР) у Тернопільській області, мовляв саме їм передали на баланс земснаряд. Як виявилося, це не зовсім так.

Питання цієї техніки розглядали на сесії облради 4 червня. Зокрема, рішенням сесії визначено, на яких умовах КП «Тернопількомунінвест» може передати земснаряд в оренду РОВР у Тернопільській області. Згідно з рішенням, КП «Тернопількомунінвест» надається дозвіл на укладення договору оренди  земснаряда УПМ-1 терміном на один рік з Регіональним офісом водних ресурсів у Тернопільській області. «У разі, коли земснаряд не використовується, орендна плата становить 1 грн. Регіональному офісу водних ресурсів у Тернопільській області забезпечити плату КП «Тернопількомунінвест» за використання земснаряда УПМ-1 у розмірі 20% від суми, передбаченої в укладеному договорі», – йдеться в рішенні.

Начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області Анатолій Качка вважає незрозумілим рішення облради. Він планує звертатися до голів облради та обладмінстрації, щоб на наступній сесії облради переглянули це рішення.

«Вони хочуть 20% від суми договору. А ми неприбуткова організація – нам потрібно заплатити ПДВ, зарплати, їм 20 %, а самі, що будемо робити?. Планова рентабельність в межах 8-10%, якщо ми їх заробимо і заплатимо 20%, то для чого нам працювати? Це називається офіційний рекет або відкат. Ми пропонуємо давати компенсацію від вартості земснаряду. Наприклад, він коштує 1,5 млн., кожен рік виплачуємо 3% його вартості за те, що ми його використовуємо. Тобто це 45 тис грн. щороку», – розповів Качка.

Також з’ясувалося, що для повноцінної роботи земснаряда треба доукомплектувати обладнанням.

«Ще має бути пульпопровід, човни, допоміжна техніка – екскаватори, машини. Це обладнання коштує третю частину вартості земснаряду. Це обладнання ми купимо лише тоді, коли нам передадуть земснаряд на нормальних умовах. Окрім того, якщо навіть земснаряд буде використовувати КП облради, то їм треба набирати людей, вчити. На це пройде ще пару років. У нас вже є навчені люди» – повідомив начальник технічного відділу РОВР в Тернопільській області Петро Колосок.