Прокурори Матіоса вивели затриманого на хабарі полковника СБУ з-під корупційної статті
19.06.2019   //  

Луцький міськрайонний суд в закритому режимі закрив справу контррозвідника Служби безпеки України Анатолія Семенка, який був затриманий на хабарі та звинувачений в причетності до контрабандних схем. За клопотанням військової прокуратури обвинувачення полковнику було замінено з корупційної статті на шахрайство.

Про це написала Оксана Петрук в «Силі правди».

Затримання на хабарі контрозвідника СБУ. Фото зі сторінки Анатолія Матіоса

На початку 2017-го у Луцьку затримали полковника контррозвідки Служби безпеки України Анатолія Семенюка. Військовий прокурор Анатолій Матіос тоді повідомив, що контрозвідника затримали з 15 тис грн. хабара, які той отримав від прикордонника  Луцького прикордонного загону як плату за «дахування» його можливої причетності до контрабанди.

Злочин кваліфікували за ч 3. ст 368 Кримінального кодексу (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Статус потерпілого в справі було надано екс-військовослужбовцю Луцького прикордонного загону Михайлові Воробйову. Саме він передав СБУшнику попередньо марковані гроші.
В суді Воробйов стверджував, що Семенюк його змусив погрозами відправити в зону АТО, де він вже воював в 2014 році, зайнятися контрабандою, за «дах» він платив відсоток від товару. Було заплачено два транші на 15 тис грн. коштами від продажу авто, реальної контрабанди нібито не було.

Справу розглядав суддя Луцького міськрайонного суду  Андрій Сівчук.

На засіданні 10 травня обвинувачений Анатолій Семенюк клопотав про закритий розгляд справи, на його думку під час дослідження доказів могла бути розголошена державна таємниця, зокрема, щодо методів роботи контррозвідки СБУ.

Ні прокурор, ні потерпілий не заперечили, справу засекретили.

А вже 20 травня суддя Сівчук ухвалив обвинуваченого звільнити від відповідальності через укладання угоди про примирення з потерпілим.

В судовому реєстрі рішення суду не оприлюднене через закритість процесу, а в військовій прокуратурі Західного регіону не відповіли на інформзапит що заміну статті в обвинуваченні Семенюка.

Натомість прес-секретар Луцького міськрайонного суду Ольна Пилипок підтвердила, що прокурор під час одного з двох закритих засідань клопотав про зміну обвинувачення. Тому справу перекваліфікували на частину 1 статті 190 ККУ (Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою). Тобто злочин з важкого перетворився на такий, до якого можна застосувати ст. 46 ККУ про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

Полковник Анатолій Семенюк продовжує працювати у Службі безпеки України. Його дружина – теж співробітник правоохоронних органів – провідний спеціаліст Головного управління Нацполіції на Волині.

А Михайло Воробйов звільнився зі служби, займається підприємництвом.