Людей Кононенка прогнали з «Центренерго», і через «кредиторку» туди заходить Крючков з партнерами
19.06.2019   //  

Фонд державного майна 6 червня змінив наглядову раду ПАТ «Центренерго», виключивши з неї  Євгенія Асташева, Олександра Баранюка та Олександар Візира.

Про це написав Сергій Головньов у «Цензор.нет».

Наказ №545 підписав в.о. голови ФДМУ Віталій Трубаров.

Виключені зі складу наглядової ради співробітники Фонду орієнтувалися на першого заступника парламентської фракції «Блок Петра Порошенко» Ігоря Кононенка. Так. Олександр Візір в 2015-2016 роках був помічником нардепа Кононенка. Візір також є представником ФДМУ в наглядових радах ПАТ «Одеський припортовий завод», ПАТ «Сумихіпром» та АТ «Миколаївобленерго», яким ЗМІ приписували вплив Кононенка.

Місця звільнених зайняли інші співробітники ФДМУ: Олександр Провоторов, Олена Коротка та Ігор Присяжнюк.

Раніше «Цензор.нет» повідомив, що ФДМУ по квоті під свій контроль отримав голова парламентської депгрупи «Відродження» і Трубаров був призначений на керівництво Фонду в рамках цієї квоти.

Хомутиннік є партнером Ігоря Коломийського в ПАТ «Укрнафтобуріння». Це підприємство планувало взято участи в приватизації «Центренерго», але в грудні 2018 року ФДМУ відмінив аукціон з продажу держпідприємства. Нині особистий адвокат Коломийського – Андрій Богдан, очолює адміністрацію президента Володимира Зеленського.

Ще в 2004 році за позовом тоді державного підприємства «Ровенькиантрацит» було відкрито провадження про банкрутство «Центренерго» через борги за відвантажене вугілля. Але до 2015 року діяв мораторій на банкрутство підприємства ПЕК. В кінці того року більшість боргів скупили ТОВ «Транснова», ТОВ «Баланс Груп» та ТОВ «Легіст-Інвест».

«Баланс Групп» належить екс-голові правління ПАТ «ХК «Енергомережа» Дмитру Крючкову. «Легіст Інвест» заснував Даниіл Платонов, який керував іншою фірмою Крючкава – «ТОВ «Енергомережа-Генерація». Платонов продовжує очолювати «Легіст Інвест», власником якого тепер стало ПАТ «Оушен енерджі груп», яке записане на Солоха Анатолія Григоровича. Людина з таким ПІБ була вказана як помічник голови правління АТ «Черкасиобленерго» в 2017 році, коли за цю посаду йшла боротьба між цивільною дружиною Крючкова Світланою Кузьмінською та структурами Костянтина Григоришина.

«Транс нова» записана на кіпрську «Bliska Holdings», бенефіціаром якої вказана мешканка Вінницької області Аліна Сікорська. В листопаді 2018 року «Транснова» відступила право вимагати борг «Центренерго» фірмі «Баланс Груп». В лютому цього року Господарський суд Києва відмовив в позові «Центренерго», яке вимагало скасувати цей договір.

Таким чином нині структури Крючкова – найбільші кредитори «Центренерго». Зараз Крючков є фігурантмо кримінального провадження Національного антикорупційного бюро України про виведення коштів обленерго через «ХК «Енергомережа». Весною Крючков був екстрадований з Німеччини, перед виборами президента він заявив, що віддавав кошти від оборудок Кононенку, який діяв від імені Петра Порошенко. При цьому Крючков зовсім не згадав братів Суркісів, з якими мав бізнес на обленерго.

30 травня відбулося засідання Комітета кредиторів «Центренерго», який вирішив поджати заяву до правоохоронців відносно розкрадань підлеглими Кононенка на «Центренерго» 6,7 млрд грн. Нині Комітет очолює Олег Гонтарь, який був радником Крючкова.

Нині борг «Центренерго» перед «Баланс Груп» складає біля 60 млн грн. В грудні фірма подала позов до держпідприємства доплатити ще 1,03 млрд грн. Інфляційних втрат з 2014 року, а Госпсуд Києва призначив бухгалтерську експертизу позовних вимог кредиторів «Центренерго».

11 червня новий склад наглядової ради «Центренерго» погодив заяву на звільнення керівника підприємства Олега Коземка, його замінив директор Трипільської ТЕС Петро кравець.