Фірма з недоведеним криміналом виграла 41 мільйон «Енергоатома» на модернізацію обліку енергії
18.06.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 4 червня провело аукціон щодо технічного переоснащення автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) «Енергоатома» очікуваною вартістю 40,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Атомники планують замовити перший етап модернізації АСКОЕ «Енергоатома» для забезпечення надійності збору даних комерційного обліку до 31 березня 2020 року.

Торги виграло ТОВ «Укрінформзв’язок» зі зниженою на 0,02% ціною в 40,78 млн грн.

У разі обрання переможцем і укладення угоди фірма повинна буде поставити, змонтувати і налагодити устаткування із софтом у дирекції «Енергоатома» та на чотирьох АЕС.

Анонімна фірма вимагала від замовника прибрати вимогу щодо аналогічного досвіду по приєднаних до Об’єднаної Електроенергетичної системи України енергооб’єктах саме класів 330 кВ і 750 кВ, але той відмовився, бо роботи будуть виконуватися безпосередньо у приміщеннях релейних зал ВРП-750, 330 кВ АЕС, приєднаних до ОЕС України.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро» із ціною 40,79 млн грн., причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Компанія-суперник є співзасновником Консорціуму «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд», а її основним власником є колишній директор «Укргідроенергобуду» Юрій Бондаренко.

Столичний «Укрінформзв’язок» на чолі з Дмитром Фурсенком зі статутним капіталом 44 тис грн. оформлено на кіпрську компанію «Мексейт Трейдинг Лімітед», а кінцевими бенефіціарами через неї вказані кіпріоти Лочкіа Педоулу та Андреас Лоізоу. За даними системи «YouControl», до 2007 року фірмою володів Андрій Бєлоусов із Росії.

Фурсенко з Харкова також володіє київським ТОВ «Інформзв’язок-Україна», яке до того під назвою «Трейд Лайн Груп» належало Василю Рабоволюку і Максиму Хоменку.

Прокуратура з 2016 року розслідує можливе розкрадання держкоштів службовцями ДП «НЕК «Укренерго», ТОВ «Зв’язоктехсервіс» та «Укрінформзв’язку» в 2010-2014 роках.

Також у 2016 році прокуратура звинувачувала  директора «Укрінформзв’язоку» з Харкова у підробці довідки про відсутність податкового боргу для участі в тендері «Укренерго». Однак суд виправдав його за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення, бо прокуратура не довела визначення процесуального керівника, внаслідок чого довідка, вилучена за погодженням останнього слідчим, була визнана недопустимим доказом.