Суд оштрафував на тисячу гривень ФОПа, який продав комунальникам автобус за завищеною ціною на сфальсифікованому тендері
12.06.2019   //  

Івано-Франківський міський суд засудив до штрафу підприємця Віталія Вилущака, який продав комунальному підприємству «Міська ритуальна служба» автобус за завищеною на понад 100 тис грн. ціною. Про це пише «Курс».

Раніше видання повідомляло, що у березні 2017 р. Івано-Франківське КП «Міська ритуальна служба» провело тендер на закупівлю автобуса «I-VAN» А07А. В аукціоні начебто взяли участь два підприємця – Віталій Вилущак та Іван Солодовчук.

Згодом Солодовчук заявив, що не брав участі у торгах – хтось подав замість нього підроблені документи. Слідчі підозрювали, що при проведенні закупівлі посадовці ритуальної служби внесли неправдиві відомості в тендерну пропозицію Івана Солодовчука, фіктивно провели процедуру закупівлі та завищили вартість її предмета.

Однак на лаву підсудних потрапив підприємець Вилущак, який переміг у тендері, а директор КП «Міська ритуальна служба» Андрій Хруник у кримінальному провадженні став потерпілим.

Як йдеться у вироку суду, Вилущак «при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах» здобув електронні документи Солодовчука та подав їх на тендер. Від імені Солодовчука Вилущак запропонував поставити автобус за 548 тис грн., а від свого імені – за 538 тис грн.

Тендерний комітет «Міської ритуальної служби» визнав його переможцем. Договір на закупівлю автобуса директор ритуальної служби Андрій Хруник з Віталієм Вилущаком підписав 11 квітня 2017 року. Підприємець зобов’язався поставити товар протягом одного дня. А через три дні, 14 квітня 2017 р., ритуальна служба вже перерахувала на рахунок підприємства за куплений автобус 538 000 грн.

Але, за результатами автотоварознавчої експертизи, ритуальна служба переплатила за автобус на 127 тис грн. більше за ринкову вартість.

У суді Віталій Вилущак свою вину визнав, сказав, що відшкодував цю суму міському бюджету, та просив його суворо не карати.

Суд визнав його винним у вчиненні злочину за ст. 190 ч. 2 КК України (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому) та призначив  покарання у виді 1190 грн. штрафу. Ще 1144 грн. підприємець має сплатити за проведення автотоварознавчої експертизи.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», ФОП Віталій Вилущак  отримав замовлень на загальну суму 4,53 млн грн.