Залізниця проігнорувала запчастини заводу «Укроборонпром» на користь вдвічі дорожчих з Росії
10.06.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» 30 травня оприлюднила повідомлення про намір укласти за результатами тендерів низку угод з ТОВ «Техноекотрейдінг» на постачання запчастин автогальмівного обладнання вантажних вагонів на загальну суму 85 млн. грн

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи Prozorro.

Всього планується укласти 22 договори щодо закупівлі комплектуючих повітрерозподільника вагонного №483.

В усіх 22 тендерах єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Глорія-Трейд». Обидва учасника пропонували продукцію виробництва російського АО «МТЗ «Трансмаш».

Також «Техноекотрейдінг» та «Глорія-Трейд» надали аналогічний пакет документів і листи про те, що вони є ексклюзивними представниками російського «МТЗ «Трансмаш» на тендерах «Укрзалізниці».

Фірми навіть не імітували конкуренцію в тендерах і «Глорія-Трейд» поступилася без торгів в усіх 22 аукціонах.

Минулого року потрапити на ринок постачання Укрзалізниці неодноразово намагалося підприємство Укроборонпрому ДП «Харківський механічний завод «ФЕД». Воно є українським виробником вагонних повітрерозподільників.

«Харківський механічний завод «ФЕД» наприкінці 2018 року пропонував повітрерозподільники по ціні 16 180 грн. з ПДВ. Це вдвічі дешевше, ніж за попередніми контрактами «Укрзалізниці»:

Обидва тендери на 7 млн. грн., які минулого року виграло державне «Харківський механічний завод «ФЕД», так і не завершилися підписанням договору. Офіційною причиною стало те, що тендери завершувалися наприкінці року, а залізниця не захотіла продовжувати термін виконання договору на наступний рік, хоч робить це за більшістю процедур закупівель.

Іще в п’яти тендерах на загальну суму 35 млн грн., де приймав участь «Харківський механічний завод «ФЕД»,  тендерний комітет залізниці дискваліфікував учасників і торги не відбулися.

Таким чином всі спроби виробника концерну «Укроборонпром» вийти на закупівлі «Укрзалізниці» завершилися фіаско.

Зараз залізниця знову намагається купити російські повітрерозподільники за тендерами з явними ознаками змови учасників.

Переможець тендерів ТОВ «Техноекотрейдінг» має на своєму рахунку контракти з «УЗ» на 700 млн. грн. Фірму зареєстровано в дачному масиві передмістя Києва по вулиці Лісозахисній 11Б. В своїх довідках «Техноекотрейдінг» зазначало, що має лише два працівника, підприємство є фігурантом низки кримінальних справ.

Фірма міцно закріпилася в тендерах на постачання запчастин до залізничної техніки після обшуків в попередніх мега-постачальників з ознаками фіктивних підприємств – ТОВ «Технорейлгруп» та ТОВ «Українська машинобудівельна техніка».

Зараз ринок постачання запчастин до вантажних вагонів також ділять:  ТОВ «Рокадатрейд», яке записане на тренера з вільної боротьби. А також фірми-«прокладки»  – ТОВ «Стар Пак Груп», ТОВ «Віс Груп Плюс» і ТОВ «Мантікор», які уклали з «УЗ» контрактів на 1,3 млрд. грн.

Формальний конкурент «Техноекотрейдінг» на тендерах – ТОВ «Глорія-Трейд», зареєстрована на Валерія Щербину за адресою масової реєстрації в м. Вишгород.Фірма минулого року