«Укренерго» повідомило про схему обленерго і колективну монополію Ахметова і «Енергоатома», як ризики для запуску ринку енергії
10.06.2019   //  

ДП «Укренерго» попередило Верховну Раду і Кабінет міністрів про можливість маніпуляцій з боку гравців ринку ризик неконтрольованого зростання ціни електроенергії через високу концентрацію ринкової влади у учасників ринку у випадку запуску вільного ринку енергії з 1 липня. Про це йдеться в листі за підписом керівника «Укренерго» Всеволода Ковальчука і голови наглядової ради держпідприємства Шевкі Аджунера, який опублікував нардеп Сергій Лещенко.

«Укренерго» пов’язує ризик зростання ціни електроенергії з високою концентрації ринкової влади:

«Понад 75% всієї електроенергії припадає на двох учасників ринку – ДП «НАЕК «Енергоатом» та групу компаній ДТЕК».

Ключовою загрозою вказано питання створення та нарощування заборгованості після запуску роздрібного сегменту нового ринку з 1 січня 2019 року. Постачальник «останньої надії» ДПЗД «Укрінтеренерго» вже накопичив 700 млн грн. заборгованості за 4 місяці роботи.

«Укренерго» також занепокоєне якістю даних комерційного обліку електроенергії. Оператори систем розподілу (обленерго) мали б здійснювати його на щоденній основі відповідно до п 68 ст 7 Закону «Про ринок електричної енергії». Однак наразі цього не відбувається.

«Коректний розмір небалансу постачальника може бути розрахований лише через 90 днів, у зв’язку з технологічною неготовністю операторів систем розподілу. Наприклад, досі відбувається корегування ДП «Енергоринок» даних обліку за січень 2019 року. Відповідно існує суттєвий ризик того, що постачальники збанкрутують до того, яку будуть отримані дані комерційного обліку. На сьогоднішній день обсяг таких некоректно розрахованих небалансів може становити 200 млн грн. щодня», – повідомляє «Укренерго».

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України в своєму звіті про ринок електроенергії від 2016 року з невідомих причин не розглядав питання про колективну монополію «Енергоатому» і ДТЕКу, хоча вони сукупно перевищують поріг 70% у виробітку електроенергії України.

Очільниця Департаменту АМКУ з досліджень та розслідування ринків ПЕК і ЖКГ Тетяна Кулєшова 8 червня привітала запуск ринку з 1 липня, та висловила думку, що АМКУ має «всі необхідні інструменти, щоб зупинити порушення конкурентного законодавства – як механізм рекомендацій, так і механізм штрафів».

АМКУ у грудні 2019 року відмовився визнавати ДТЕК таким, що зловживає своєю ринковою владою. Підставою стало те, що на думку АМКУ цей ринок регулюється НКРЕКП і Міненерго.  Таким чином АМКУ визнав, що не має впливу на ДТЕК.

Також більшість держуповноважених АМКУ у квітні 2019 року проголосували за надання дозволу ДТЕКу на придбання «Київобленерго» та «Одесаобленерго». Тепер група Ріната Ахметова контролює близько 40% розподільчих мереж країни через обленерго, які і здійснюють комерційний облік електроенергії