Атомники за півмільярда не купили дизель-генератор MAN для блоку РАЕС (додано)
06.06.2019   //  

(додано повідомлення про розрив угоди)

ДП «НАЕК «Енергоатом» 3 червня за результатами тендеру замовило компанії «ES Group Europe s.r.o.» (Чехія) обладнання для енергоблоку №4 Рівненської АЕС за 12,77 млн євро, або 462,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року поставлять додаткову комірку резервної дизель-електричної станції системи аварійного електропостачання енергоблоку №4. Це двоповерхова модульна споруда, де розміщені дизель-генераторна установка, система автоматичного управління і дев’ять технологічних модулів. Виробниками є «MAN Energy Solution SAS» (Франція), ТОВ «Високовольтний союз – РЗВА», ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» і ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій».

Гарантійний строк складає три роки з вводу в експлуатацію або два роки з поставки.

Ціна угоди на 0,6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 465,58 млн грн.

Додано: Договір розірвано 21 січня 2020 року за згодою сторін у зв’язку з відсутність фінансування на відкриття акредитива. При цьому замовник назвав такі обставини:

  • значне зростання у 2019 році простроченої заборгованості ДП «Енергоринок» за фактично відпущену товарну продукцію у сумі 3,5 млрд грн. На сьогодні відсутній правовий механізм щодо погашення простроченої заборгованості ДП «Енергоринок» на загальну суму 11,7 млрд грн, в тому числі за 2019 рік – 3,5 млрд грн.;
  • прийняття постанови Кабміну № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» від 5 червня 2019 року, якою встановлено граничну ціну на продаж електроенергії для виконання «Енергоатомом» спеціальних обов’язків, що значно вплинуло на ціну реалізації товарної продукції у другому півріччі 2019 року та зменшило надходження за 2019 рік на 4,0 млрд грн відносно до затвердженого фінансового плану на 2019 рік;
  • дефіцит коштів у сумі 2,70 млрд грн. без ПДВ для виконання пріоритетних заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки у період 2020- 2021 роки;
  • прострочена кредиторська заборгованість 3,29 млрд грн. з ПДВ на 10 січня 2020 року.

Єдиним конкурентом була компанія «Нютек Инженеринг» (Болгарія) українця Дениса Пенського та Цвєтанки Банчевої з Болгарії, яким управляє Румен Іванов. Суперник пропонував обладнання виробництва «MAN Energy Solution SAS» (Франція), ТОВ «Високовольтний союз – РЗВА», ТОВ «Екстрім Лтд» і ТОВ «Вест-Інжинірінг».

Чеська компанія «ES Group Europe s.r.o.», створена в квітні 2017 року, належить киянину Вадиму Іванову. Це європейське представництво українського ТОВ «Енергобезпека Груп» Вадима Іванова та Олександра Мазурка, яке співпрацює з компаніями «Westinghouse Electric Germany GmbH», «Areva GmbH», «Skoda JS a.s.», «Ahlberg Cameras AB» тощо.

Також Вадим Іванов значиться співзасновником ТОВ «Полістелс» разом з однойменною російською компанією «Полістелс», Іриною Дамаскіною та Ігорем Бутильським.

У 2018 році «Енергоатом» замовив переможцю обладнання для ХАЕС на 2,15 млн євро.

Довідково:

Нагадаємо, від часів СРСР на більшості атомних електростанцій України у якості резервної електростанції на випадок раптового знеструмлення АЕС використовуються дизель-генератори АСД-5600 із двигунами 78Г. Компанії «Nordetanolis» (Литва) та «Raido Trading» (Латвія) продають «Енергоатому» запчастини до них, які поставляються із самої Росії або через «Adriadiesel d.d.» (Хорватія) за цінами, завищеними у кілька разів (див. «Державна зрада в «Енергоатомі». Чи все-таки в СБУ?»).

Нещодавно СБУ листом, який є у розпорядженні «Наших грошей», наказало ЗАЕС забезпечити запчастинами поточний ремонт дизель-генераторів під час ППР-2019 блоку №2. На торги «Енергоатома» щодо них прийшли «Nordetanolis» і «Raido Trading».

Із «Raido Trading» пов’язане ТОВ «Інтерарм Інвест», яке погодило в ДІЯРУ технічні умови на ці дизелі. Потім воно продало техумови АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» (Росія). Це зробили без необхідного погодження в «Енергоатомі», щоб не дозволити останньому налагодити виробництво запчастин до цих дизелів в Україні.

Крім того, днями «Енергоатом» замовив ТДВ «Бориславский завод «Рема» виготовлення дослідної партії запчастин до двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600 за 23,15 млн грн.