Хто забудовує територію заводу «Арсенал»
03.06.2019   //  

У постійному користуванні державного заводу «Арсенал» у центрі Києва залишилося майже 21 га держземлі. Ще майже 5 га у 2017 році Київська міська держадміністрація передала в користування іншим юрособам у зв’язку із переходом до них права власності на будівлі, розташовані на цих ділянках. Крім того, 1,3 га заводу у цьому році продали на торгах.

15 травня 2017 року КМДА видало розпорядженням №570, яким розділило ділянку 25,36 га, яка була в постійному користуванні держпідприємства завод «Арсенал», що входить до сфери управління Державного космічного агентства України, для обслуговування будівель заводу.

Підставою для видачі цього розпорядження став перехід права власності на частину будівель іншим юрособам.

Отже, КМДА залишила заводу «Арсенал» три ділянки загальною площею 20,63 га (19,73 га, 0,003 га і 0,89 га) по вул. Московська, 8.

У січні цього року завод «Арсенал» разом із ТОВ «Будтранссервіс» отримали в Департаменті містобудування КМДА вихідні дані на реставрацію будівлі площею 2911 кв м корпусу 7 літ. «И» з пристосуванням під громадське призначення. Висота будівлі не зміниться.

Крім того, ділянки отримали:

Генеральна прокуратура України – у постійне користування дві ділянки 0,14 га і 0,91 га на вул Московській, 8 для обслуговування нежитлових будівель (корпуси 24 і 34).

У травні цього року КМДА дозволило Генпрокуратурі побудувати на одній з цих ділянок житловий будинок.

Український науково-практичний Центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗу – у постійне користування 1,18 га для експлуатації споруд на Кловському узвозі, 13-А.

ТОВ «ІСВ-Інвест» – в оренду на 15 років 1,17 га для експлуатації нежитлової будівлі на вул. Московській, 8, корпус 6 літ. «Л» (у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно у 2016 році).

Засновником ТОВ «ІСВ-Інвест» є сейшельська компанія «Adelis Inc.», кінцевим бенефіціарним власником якої є Ольга Дядечко, дружина Сергія Дядечка – власника банку «Союз», що ліквідується, екс-віце-президента «Родовід Банку» часів контролю над фінустановою структурами Юрія Іванющенка. Зараз Дядечко проживає в Монако, де він купив місцевий баскетбольний клуб.

ТОВ «Мірра-Девелопмент» – в оренду на 15 років 1,06 га по вул. Московській, 8, корпус 59 літ. «К» (у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно у 2016 році).

У жовтні 2018 року фірма отримала вихідні дані на реконструкцію адміністративно-виробничої будівлі для розміщення торговельно-розважального комплексу з апартаментами та паркінгом. Умовна висота будівлі передбачена на рівні близько 40 метрів (близько 13-14 поверхів).

Засновниками ТОВ «Мірра-Девелопмент» є кіпрські компанії «Вероса Есетс Лімітед» і «Войденс Проджект Лтд», кінцевим бенефіціарним власником яких є Сергій Дядечко.

ТОВ «Бізнес Проперті Груп» – в оренду на 15 років 0,19 га і 0,07 га для експлуатації нежитлових будівель по вул. Московській, 8, корпус 11 літ. «Ж» та прибудова до корпусу 5 літ. «З» (у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно у 2016 році).

У квітні цього року фірма отримала вихідні дані на реставрацію будівлі одноповерхової прибудови площею 991 кв м до корпусу № 5 літ. «З» з пристосуванням під громадське призначення. Зміна висоти будівлі не передбачена.

Засновником ТОВ «Бізнес Проперті Груп» є ТОВ «Сінергія», засновником і директором якого значиться Олександр Пальченко.

«Бізнес Проперті Груп» було створене за кілька днів до купівлі будівель на вул. Московській, 8. З 2017 р і до початку 2019 р засновником фірми був Сергій Дядечко.

Ще 0,01 га віднесено до земель запасу.

Крім того, у березні цього року відбулися торги з продажу корпусу № 4 (Е) загальною площею 37958 кв м та земельної ділянки площею 1,36 га на розі вул. Московської та Кловського узвозу. Корпус з ділянкою продали за 564 млн грн. У квітні право власності на майно зареєстрували за ТОВ «Філософія Девелопмента», що пов’язане з корпорацією «Укрбуд» нардепа Максима Микитася.

За даними Youcontrol, ТОВ «Філософія Девелопмента» у квітні 2018 року створили Вячеслав Мармиш і Андрій Марцинів. Мармиш працював прокурором Шевченківського району, поки не був звільнений одразу після Майдану у 2014 році. У 2015 році він вже працював заступником президента корпорації «Укрбуд».

До слова, оцінювачку, якій оголошено підозру у справі НАБУ про завдання збитків на 81 млн грн при обміні квартир для Нацгвардії з центру Києва на околиці за участі «Укрбуду», наразі захищають адвокати з адвокатського об’єднання «Айтлекс», очолюваного Мармишем.

Нинішніми засновниками компанії «Філософія Девелопмента» є ТОВ «А.В.Інвестиції», власником якого є колишній прокурор прокуратури Київської області, а донедавна начальник відділу Одеської митниці Юрій Грегуль  і ТОВ «Монтаді», бенефіціарним власником якого значиться Алла Виговська.

На купленій ділянці «Укрбуд» збирається побудувати бізнес-центр «Arsenal Plaza».

Також варто згадати про ділянку площею майже 2 га на вул. М. Грушевського, 36. У 2018 КМДА провело конкурс із залучення інвестора до реалізації проекту «Облаштування парку з об’єктами спортивної інфраструктури на вул. Михайла Грушевського, 36», переможцем якого стало ТОВ «Мелетія». Ця компанія була створена у 2017 році. Її засновником і керівником значиться Вячеслав Фігурний з Обухова. Відповідно до Кадастрової карти України, цільове призначення цієї ділянки – для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

Блог від: Ірина Шарпінська