Історія про «розконсервацію» старих МАФів застрягла у суді через хибний позов АМКУ
31.05.2019   //  

Північно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції у справі за позовом Хмельницького відділення АМКУ про усунення перешкод у здійсненні підприємницької діяльності у Хмельницькому. Про це свідчить постанова суду від 16 травня.

Антимонопольники програли суд другої інстанції через неправильно обраний спосіб захисту власних прав.

У січні 2018 року Хмельницьке відділення АМКУ визнало одне з рішень Хмельницької міськради від 2014-го року таким, що створює перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності.

Йшлося про внесення змін до затвердженої ще у 2012 році схеми розміщення стаціонарних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Хмельницького. Зокрема, змінами заборонялось розміщення нових та розширення існуючих тимчасових споруд.

Хмельницька міська рада намагалась виконати рішення АМКУ – винесла на голосування проект рішення про скасування проголосованих змін, однак, у ході голосування проект не здобув підтримки депутатів.

У зв’язку з цим антимонопольники пішли до суду – із вимогою зобов’язати міськраду виконати рішення регулятора через скасування спірних змін. Відділення виграло у суді першої інстанції, однак у апеляції краще спрацювали аргументи відповідача – і вже другу інстанцію антимонопольники програли.

Міськрада зазначила, що суд не може задовольнити позов, оскільки «ні Конституцією, ні законами України не передбачено таких повноважень та дій суду, що дозволили б йому зобов’язати орган місцевого самоврядування вчинити конкретні дії чи прийняти конкретне рішення».

Колегія суддів апеляційної інстанції погодилась із цим твердженням, зауваживши, що Законом «Про Антимонопольний комітет» прямо передбачено право АМКУ подати позов про визнання недійсним рішень органів місцевого самоврядування в разі невиконання ними рішень регулятора.

Таким чином, судді вирішили відмовити у задоволенні позову з огляду на невірно обраний спосіб захисту.