Оточення Пінчука відсудило у КМДА 27 мільйонів за неможливість забудувати Видубицьке озеро
30.05.2019   //  

Суд стягнув на користь ТОВ «Дніпроекологія» 27,33 млн грн збитків солідарно з Департаменту економіки та інвестицій КМДА та Київради. Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 4 квітня.

У 2003-2004 рр був проведений конкурс із залучення інвестора для реалізації інвестиційного проекту – забудови зони відпочинку в районі озера Видубицьке на Набережно-Печерській дорозі, 4-10. Планувалося будівництво офісно-готельного комплексу, яхт-клубу, спортивно-оздоровчі споруди, підземні автостоянки.

Видубицьке озеро, Київ

Переможцем конкурсу став промислово-фінансовий консорціум «Придніпров’я». У 2005-му новим інвестором у договорі заміст консорціуму стало ТОВ «Дніпроекологія». При зміні новий інвестор повернув «Придніпров’ю» 19,66 млн грн, сплачених останнім по інвестдоговору.

У 2007 році Київрада внесла зміни до Генплану, вилучивши території навколо Видубицького озера із зони зелених насаджень загального користування і перевівши їх до території житлової та громадської забудови.

Надалі «Дніпроекологія» на виконання умов договору витратила 7,67 млн грн. Тобто, загалом разом із компенсацією витрат «Придніпров’ю» – 27,33 млн грн.

Фірма у результаті так і не оформила у користування ділянку. А у грудні 2014 року апеляційний суд залишив без змін постанову Шевченківського райсуду Києва від 2010 року, якою було визнано протиправним рішення Київради про внесення змін до Генплану.

У 2018 році «Дніпроекологія» звернулася до суду з вимогою розірвати інвестиційний договір і стягнути збитки.

Фірма послалася на те, КМДА і Київрада не вчиняють жодних дій для сприяння реалізації інвестиційного договору або заміни ділянки для його реалізації на іншу. У 2017 році фірма зверталася до КМДА з листами розірвати договір і відшкодувати витрати, але відповідей не отримала.

Суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог фірми щодо розірвання договору. Також він отримав підтвердження витрат фірми, пов’язаних з виконанням інвестдоговору, на суму 27,33 млн грн.

На це рішення КМДА і Київрада подали апеляційну скаргу.

Засновниками ТОВ «Дніпроекологія» є ТОВ «Рідне довкілля» (99,99%) та кіпрська компанія «Даггендроф Менеджмент Лімітед» (0,01%). Засновником фірми «Рідне довкілля» є ця ж кіпрська компанія, кінцевим бенефіціарним власником якої значиться Яна Куц. Керівником ТОВ «Дніпроекологія» є Олександр Науменко.

Фірми «Дніпроекологія» і «Рідне довкілля» своїм телефоном вказали: 0444956782. Цей же номер використовує ТОВ «Старлайт Продакшн», якою раніше володів ПФК «Придніпров’я».

ПФК «Придніпров’я» контролювалося корпорацією «Інтерпайп», заснованою бізнесменом та зятем Леоніда Кучми Віктором.

Зауважимо, що за територію навколо Видубицького озера, за даними Слідства.Інфо, змагалися кілька бізнес-груп, серед яких, крім Пінчука, також були групи Нестора Шуфрича і Валерія Хорошковського.