Коштовну хлорку для очистки води постачатиме нова «прокладка» з кубла забанених АМКУ фігурантів
30.05.2019   //  

КП «Компанія «Вода Донбасу» Донецької обласної ради (м. Маріуполь) у квітні-травні за результатами тендерів уклало три угоди з ТОВ «Марілайф» про постачання хімії на загальну суму 54,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Переможець подав документи якості на гіпохлорит натрію виробництва АТ «Дніпроазот» Ігоря Коломойського та гіпохлорит натрію і хлор виробництва фірми «Aden Transexim SRL» (Молдова). Експертизу молдавської хімії замовило ТОВ «Компанія «Хлортехвод», яке торік разом із ТОВ «Гіпохлорсервіс» було оштрафоване АМКУ за змову на тендері КП «Чернівціводоканал» із забороною брати участь у торгах протягом трьох років.

Цьогоріч поставлять:

  • 672 т гіпохлориту натрію марки А по 29 850 грн./т. У березні 2018 року «Вода Донбасу» замовляла його «Хлортехводу» на 20% дешевше – по 20 604 грн./т.
  • 531 т рідкого хлору в автоцистернах по 51 900 грн./т і в контейнерах по 66 474 грн./т.

У березні КП «Дніпроводоканал» замовляв рідкий хлор в контейнерах та балонах від «Vinyl Kft» (Угорщина) по 39 800 грн./т, а МКП «Миколаївводоканал» – від «Aden-Transexim s.r.l.» або «Дніпроазоту» в контейнерах та балонах по 39 тис грн./т. Це на 30-70% дешевше за ціну від «Марілайф» для «Води Донбасу». Донеччина знаходиться далі від Молдови, ніж Миколаїв, що може впливати на ціну молдавського хлору. Натомість відстань доставки дніпровського хлору на Донеччину втричі менша, ніж у Миколаїв.

Сума угод на 0,2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 54,27 млн грн.

«Марілайф» зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстровано в Кременчуці Полтавської області в листопаді 2018 року на директорку Марину Гнойову, яка є місцевим адвокатом.

Вказаний фірмою контактний номер телефону 0676403888 співпадає з «Хлортехводом».

Нагадаємо, «Хлортехводом» володіє і керує Олег Первий із Кременчука. Заснував цю фірму в 2012 році Ярослав Гальченко, який також раніше представляв кременчуцьке ТОВ «Компанія Хлорсистеми», свого часу прописаного у сусідньому офісі з «Хлортехводом».

Зараз «Компанія Хлорсистеми» належить Юрію Тітову з Рівного. До нього нею володіла Ніна Гнойова, ще раніше засновниками були Сергій Шапіро і Сергій Гнойовий, чоловік власниці «Марілайфу» Марини Гнойової. Останній володіє і керує «Гіпохлорсервісом».

Із січня переможець отримав підрядів переважно у «Води Донбасу» на 59,69 млн грн.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Екстрагруп» директорки Анни Кузьменко, причому ніхто не знижував ціну на аукціонах. Суперник пропонував гіпохлорит натрію від «Дніпроазоту» та ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» і хлор від «Дніпроазоту» та «Aden Transexim SRL». Експертизу молдавської хімії також замовляв «Хлортехвод».

«Хлортехвод» із «Гіпохлорсервісом» і «Хлорсистемами» фігурують у двох кримінальних провадженнях Кременчуцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області:

  1. №12015170000000790 від 29 жовтня 2015 року про привласнення коштів службовцями КП «Кременчукводоканал». За даними слідства, у 2017-2018 роках останні закуповували хімію за штучно завищеними цінами, створюючи штучні умови для надання переваг підконтрольним фірмам, за що отримували неправомірну вигоду в розмірі 20% загальної суми. Потім ці кошти переводили у готівку через рахунки трьох підконтрольних ФОПів.
  2. №12018170090002166 від 13 червня 2018 року про привласнення двома особами у змові з фактичним керівником «Хлорсистем» коштів комунальних підприємств Полтавської та інших областе під час монтажу водопровідних мереж та постачання водоочисних хімічних реагентів. За даними слідства, ця група привласнювала частину коштів шляхом здійснення псевдо фінансово-господарських операції генерального підрядника з фірмами, що мають ознаки фіктивності. Потім кошти знімали з їхніх рахунків готівкою. Фактично роботи виконувалися силами неофіційно працевлаштованих найманих робітників, а будівельні матеріали купувалися за значно нижчими цінами.