Намагається поновитися екс-прокурор, кримінальну справу проти якого Луценко відправив на закриття до Львова
29.05.2019   //  

Суд відмовився визнати незаконним наказ про звільнення і поновити на роботі прокурора Обухівського району Юрія Дикого. Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 22 травня.

Крім поновлення, Дикий також вимагав стягнути з Генпрокуратури середній заробіток за час його відсутності на роботі у розмірі 601 тис грн, а також 100 млн грн моральної шкоди. У задоволенні цих вимог йому теж відмовлено.

Дикий працював в органах прокуратури з 2002 року на посаді помічника прокурора Вишгородського району. У липні 2014 року він був призначений на посаду прокурора Обухівського району строком на 5 років.

Дикий був звільнений наказом Генпрокурора від 15 січня 2015 року за порушення присяги працівника прокуратури, скоєння проступку, який порочить працівника прокуратури. А саме – вступив у позаслужбові стосунки з групою осіб з метою отримання неправомірної вигоди у вигляді земельної ділянки (1 га, с. Плюти, Обухівського району) за закриття кримінального провадження стосовно особи.

Суди перших двох інстанцій дійшли висновку, що у ГПУ і прокуратури Київської області з врахуванням отриманої інформації були підстави для висновку про кваліфікацію дій Дикого як порушення закону, неналежне виконання службових обов’язків чи скоєння ганебного вчинку.

Так, суди встановили, що дії Дикого було визначено  як позаслужбові стосунки з групою осіб з метою отримання неправомірної винагороди за закриття кримінального провадження, що було викрито прокуратурою Київської області, про що зазначено в поданні прокурора Київської області на звільнення та в оскаржуваному наказі ГПУ про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Дикий в суді заявляв, що про відсутність обставин, які стали підставою для звільнення, а саме – закриття кримінального провадження проти нього.

Суд такі доводи назвав безпідставними, оскільки відсутність складу кримінального правопорушення не є тотожним із відсутністю підстав застосування  до позивача дисциплінарної відповідальності за вчинення дій, які дискредитують звання працівника прокуратури.

Крім того, хоча оскаржуваний  наказ про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності і прийнято на підставі відомостей, наявних в матеріалах кримінального провадження, однак підставою для його прийняття є інші правові підстави, а не факт наявності такого провадження.

Нагадаємо, кримінальне провадження стосовно екс-прокурора Обухівського району Київської області Юрія Дикого, підозрюваного у вимаганні, закрив прокурор прокуратури Львівської області. Справу на Львівщину скерував генпрокурор Юрій Луценко своєю постановою.