Земля під «мостиком Кличка» вже в оренді під будівництво готелю і розважального центру
28.05.2019   //  

П’ять ділянок Києва загальною площею 1,51 га по вул. Володимирський узвіз, 4, 6 та у Центральному парку культури та відпочинку перебуває в оренді підприємств, пов’язаних з бізнесменом-забудовником Дмітрієм Буряком. Про це свідчать дані Кадастрової карти України та Єдиного держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Так, у ПАТ «Будівельні технології» в оренді перебуває 0,75 га, у ТОВ «Етрекс» – 0,76 га.

Зокрема, дві ділянки 0,14 га та 0,61 га по вул. Володимирський узвіз, 4 до 2025-2026 рр перебувають в оренді ПАТ «Будівельні технології».

Зауважимо, що на ділянці 0,61 га встановлено опори «мосту Кличка». Взагалі, будівництво цього мостового переходу стало можливим завдяки договору, який у березні 2018 року замовник будівництва мосту КП «Інженерний центр» КМДА підписав із підприємством «Будівельні технології».

Згідно з цим договором, який є у розпорядженні «Наших грошей», підприємство не заперечує і дає згоду на проведення робіт на орендованій ним ділянці. А КП у свою чергу зобов’язалося «у разі необхідності надавати необхідне сприяння землекористувачу» в розвитку проекту на орендованій ділянці.

Крім того, тут згадується договір ще з одним комунальним підприємством – «Київське інвестиційне агентство», яке є замовником будівництва канатної дороги, станція якої розміститься на цій же орендованій ділянці.

Оренда цих 0,61 га під будівництво громадських будівель була поновлена «Будівельними технологіями» через суд у 2017 році. На деяких фотографіях проекту «мосту Кличка» можна побачити приміщення, які планують збудувати на цій землі.

Крім того, в оренді ТОВ «Етрекс» до 2028-2029 років перебувають ділянки площею 0,22 га, 0,45 га по вул. Володимирський узвіз, 4 та 6, а також 0,09 га у Центральному парку культури та відпочинку. Ці ділянки фірма отримала в оренду у 2003-2004 роках під будівництво адміністративного будинку, готелю та розважального комплексу.

У 2013 році «Етрекс отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво розважального комплексу на ділянці 0,09 га у парку. У серпні 2018 року фірма отримала експертний звіт по цьому проекту, що передбачає зведення двоповерхової будівлі площею 530 кв м.

Зауважимо, що розробляло проект ТОВ «БК «Аскон», яке у 2017 році виграло тендер на 1,03 млн грн на розробку робочої документації на реконструкцію парку «Володимирська гірка», яку проводить фірма «Спецавто-Буд», що зводить також мостовий перехід між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка».

Стосовно двох інших ділянок «Етрекса», то по ділянці 0,22 га по вул. Володимирський узвіз, 4 Окружний адмінсуд Києва у 2015 році зобов’язав Департамент містобудування КМДА розглянути заяву орендаря про видачу містобудівних умов і обмежень забудови ділянки розважальним комплексом.

Що стосується ділянки 0,45 га по вул. Володимирський узвіз, 6, то фірма отримала всі необхідні документи для будівництва, однак не змогла отримати дозвіл ДАБІ. На цій ділянці розташовані будівлі-склади загальною площею 393 кв м, власником яких з 2002 року є фірма «Етрекс».

Варто зазначити, що девелоперська компанія DeVision Дмітрія Буряка давно мала проект забудови на своїх орендованих ділянках. Ось так забудовник бачив свої готель і адміністративно-розважальні центри. Однак, у зв’язку із будівництвом мосту і канатної дороги реалізація такого проекту неможлива.

ПАТ «Будівельні технології» є власником офісного центру по вул. Володимирський узвіз, 4-В. Будівля знаходиться в іпотеці в «Ощадбанку».

Крім того, девелоперська компанія DeVision Дмітрія Буряка реалізувала такі проекти, як багатофункціональний центр «Столичний» на вул. Столичне шосе, 103 (торгова галерея «Атмосфера», готель Ramada Encore, бізнес-центр «Європа»), бізнес-центр на вул. Іллінській у Києві.

В однієї з компаній, кінцевим співвласником якої є Дмітрій Буряк, ГПУ через суд забрала з оренди 147 га біля с. Плюти Обухівського району. А ще з однієї фірми з орбіти Буряка – прокуратурі Києва не вдалося стягнути 17 млн грн шкоди за знищення газону на 100 гектарах на 23 км Столичного шосе у Голосіївському районі столиці.

Дмітрій Буряк у 2013 році увійшов до Координаційного комітету з підготовки ат проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. Як повідомляв Forbes, компанія United Basketball Investment (UBI), якою володіли структури Дмітрія Буряка та Ігоря Коломойського, планувала побудувати арени у Львові, Дніпрі та Одесі. Однак, згодом партнери розійшлися.

Нагадаємо, пішохідно-велосипедний мостовий перехід між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» мер Києва Віталій Кличко відкрив 26 травня попри те, що він не введений в експлуатацію. Кошторисна вартість будівництва цього мосту наразі сягнула 419,96 млн грн.

Як повідомлялося, будівництво ведеться з порушеннями законодавства. Зокрема, всупереч Генплану Києва, у межах двох парків-пам’яток садово-паркового мистецтва («Хрещатий» та «Володимирська Гірка») на території природно-заповідного фонду.

Крім того, будівництво супроводжується скандалом довкола проекту мостового переходу. Швейцарські архітектори, які були серед переможців конкурсу на проект вказаного мосту у 2013 році, заявили, що при будівництві переходу використовуються концепції їхнього проекту. Крім того, виявилося, що премію від КМДА вони досі так і не отримали. Зауважимо, що проект мосту КМДА через тендер замовила київській компанії «Проектні системи Лтд» Андрія Миргородського.