Міськрада виділила бійцям АТО землю, яку підозрювані у корупції чиновники роздали ще 12 років тому
28.05.2019   //  

Більшу частину землі, яку Запорізька міськрада виділила для розробки детальних планів з розпаювання бійцям АТО, роздали різним людям ще в нульових роках. Зараз за «розпил» судять тодішнього главу Вільнянської РДА та начальницю земельного управління. Про це написав «Запорізький центр розслідувань».

Як заявив 20 травня один з ветеранів АТО, який курирував процес, Олександр Єрмаков, майже всі ці ділянки перебувають під арештом.

Як писав Центр, основний масив відведеної землі, приблизно 80% від загальної площі виділених територій, ще в нульових роках «нарізали» чиновники Вільнянського району.

Справу розслідувала прокуратура. Згідно з матеріалами слідства, протягом 2006-2008 рр. чиновники відділу земресурсів Вільнянської районної адміністрації незаконно оформили і передали низці фізосіб землю, що належала Запоріжжю.

Незаконна передача, за версією слідства, була оформлена розпорядженнями голови Вільнянської РДА від 2006-2009 рр. Розпорядження від 08.02.2006 підписав нинішній нардеп Вадим Кривохатько, який займав цю посаду до вересня 2006 року. Всі інші підписував його наступник Сергій Борисенко, який керував районом до 2012 року. Загальна площа «виведених» земель становить 225 га, орієнтовна вартість – 2,23 млн грн.

Йдеться про розорані землі між трасою Харків-Сімферополь і селищами ДД і Запоріжжя Ліве, на північ від третього Шевченківського мікрорайону. Площа цих земель якраз збігається з площею, зазначеною в матеріалах кримінального провадження – 225 га.

Спочатку справа була направлена ​​до Орджонікідзевського районного суду за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем), але її перекваліфікували (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України), а потім передали в Вільнянський районний суд.

Судовий процес йде, але неспішно. Найближче засідання у справі призначили на 4 липня. Обвинуваченими виступають Сергій Борисенко, колишній глава Вільнянської РДА, а також Олена Приходько, начальниця відділу Вільнянського району ГУ Держгеокадастра в Запорізькій області.

Прокуратура може почати окремі процеси з повернення земельних ділянок, але шанси на вдалий результат справи не великі до винесення обвинувального вироку.

Журналісти нагадали, що в 2017 році на сесії міськради депутати дали добро на розробку детального плану території на земельні ділянки для бійців АТО.

Ділянки були виділені на Калантирівці, в Військовому містечку, на околицях селища Тепличне, між трасою Харків-Сімферополь і селищем ДД, а також між Селищем Будівельників і південним краєм сміттєвого полігону.

При цьому, ділянки між тепличних селищем і трасою, і селищем Будівельників і полігоном, теж розпайовані Вільнянським районом.