На будівництво «мостику Кличка» терміново обґрунтували ще 73 мільйони
25.05.2019   //  

Комунальне підприємство КМДА «Інженерний центр» 23 травня оголосив про намір укласти з ТОВ «Спецбуд-Авто» договір на проведення додаткових робіт по будівництву мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» вартістю 73,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Для цієї закупівлі була застосована переговорна процедура, оскільки додаткові роботи технічно пов’язані з первинним договором підряду вартістю 255,57 млн грн, укладеним цими ж сторонами 7 грудня 2018 року.

Невдовзі після початку будівництва мостового переходу КП «Інженерний центр» замовив коригування проектної документації. 2 травня було отримано позитивний експертний звіт по ній. Скоригована проектна документація передбачає додаткові роботи з будівництва мосту між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка». Зокрема:

  • збільшення кількості паль переднього ряду з 7 до 11 шт, та кількість анкерних паль, з 2 до 5 шт.; при цьому діаметр паль збільшився з 1,2 м до 1,5 м;
  • зміна конструкції обпирання прогонової будови на стоянах 1 та 4;
  • влаштування підпірних стін ПС-1 – ПС-6;
  • влаштування зовнішніх інженерних мереж та обладнання, зовнішнього освітлення;
  • влаштування фонтану з благоустроєм прилеглої до нього території в парку “Володимирська гірка”
  • збільшення обсягів благоустрою та озеленення території;
  • зміна конструкції дорожнього одягу пішохідно-велосипедного переходу;
  • додаткові обсяги перекладки існуючої мережі дощової каналізації D=300 мм.

Замовлені додаткові роботи повинні бути виконані до 30 серпня цього року. Джерело фінансування – кошти міського бюджету.

Нагадаємо, кошторисна вартість будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» загалом зросла до 419,96 млн грн.

Як повідомлялося, будівництво ведеться з порушеннями законодавства. Зокрема, всупереч Генплану Києва, у межах двох парків-пам’яток садово-паркового мистецтва («Хрещатий» та «Володимирська Гірка») на території природно-заповідного фонду.

Засновником київського ТОВ «Спецбуд-Авто» є Роман Брижак. Директором фірми значиться Сергій Дубенко.

У 2010 році Сергій Дубенко керував ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс», яким тоді володіли Алла Блоха та колишній народний депутат від Партії регіонів та екс-очільник КМДА Володимир Макеєнко. Зараз Макеєнко разом із кіпріотами володіє телеканалом «Прямий» («Тоніс»), який пов’язують із оточенням президента України Петра Порошенка.

У 2015-2018 рр Дубенко очолював політичну партію «Перемога» («Сила народу», «Український формат»), яка у 2018-му стала партією «Наші» Євгенія Мураєва, юридично колишній власник телеканалу «NewsOne» і нинішній власник новоствореного телеканалу «Наш».

Брижак також володіє ТОВ «Техно Стиль Груп» одноосібно та ТОВ «Транс БР» і ТОВ «Міжрегіональна будівельна компанія «Альянс» разом із киянкою Світланою Крук.

Ще один тендер, який виграло ТОВ «Спецавто-Буд», – це завершення реконструкції та благоустрою парку «Володимирська гірка» за 160,65 млн грн.

Торік «Спецавто-Буд» був субпідрядником ТОВ «Мостобудівельний загін №112», пов’язаного з оточенням екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Продивуса, на будівництві моста в Івано-Франківську.