Дилер на «заточених» торгах виграв у виробника 31 мільйон на трохи дешевші коагулянти
18.05.2019   //  

КП «Кривбасводоканал» Криворізької міської ради (Дніпропетровська обл.) 6 травня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий будинок «Аква-Холдинг» (м. Дніпро) коагулянтів на 30,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом року поставлять 2 200 т рідкого гідроксихлориду алюмінію виробництва ТДВ «Пологівський хімічний завод «Коагулянт» (м. Пологи, Запорізька обл.):

  • 1 200 т марки Полвак-68 по 14 000 грн./т;
  • 1 000 т марки Полвак-40 по 13 800 грн./т.

У січні КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради замовляло Полвак 68 у «ПХЗ «Коагулянт» по 15 200 грн./т, а КП «Аульський водовід» Дніпропетровської облради – у «ТБ «Аква-Холдинг» по 15 450 грн./т. Це на 9-10% дорожче за нинішню ціну від «Аква-Холдингу» для «Кривбасводоканалу», хоча завод-виробник у Пологах Запорізької області знаходиться трохи далі від Запоріжжя, ніж від Дніпра та Аулів Дніпропетровської області.

Ціна угоди на 8% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 33,24 млн грн.

Тендерна документація вимагала від учасників підтвердити досвід аналогічного постачання коагулянту для підготовки питної води на водопровідних станціях виробничою потужністю не менше 100 тис куб. м на добу за 2018 рік. Зокрема вимагалися довільна довідка, завірена нотаріусом копія договору і позитивний відгук.

Дві фірми не допустили до аукціону в тому числі через невідповідність цим вимогам.

ПП «Науково-виробнича фірма СВК» із коагулянтами SVK-Aqua 13/65 та SVK-Aqua 17/45 надало завірені своїм директором договори з ДПП «Кривбаспромводопостачання» і КП «Житомирводоканал» за 2016-2017 роки, які замовник не визнав підтвердженням досвіду.

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Неосинтез» із білоруськими коагулянтами Aquamix H VI та Aquamix C III надало договори з ПАТ «Українська залізниця» і ПрАТ «АК «Київводоканал» за 2018 рік про поставку сірчанокислого алюмінію, тоді як замовник вважав аналогічним предметом закупівля лише гідроксихлорид алюмінію.

Також замовник вимагав надати документи про дослідження саме в його лабораторії та промислові випробування саме на його Радушанському та Карачуновському водоочисних комплексах. «Неосинтез» приніс їх, але вони стосувалися інших марок.

«Неосинтез» оскаржив своє відхилення в АМКУ, але запізнився зі скаргою на один день.

Єдиним допущеним конкурентом дилера «Аква-Холдинг» був виробник «Коагулянт».

Зараз дніпровський «Аква-Холдинг» через кіпрську фірму «Сінофіл Інвестмент Лімітед» належить Валентині Білоус із Дніпра, директором є Михайло Федосеєнко. Однак раніше власниками були Сергій Астахов і ТОВ з ІІ «Євроленд». Останнє раніше було записане на Сергія Захаренка, а зараз його засновниками є ТОВ «Поліпром-Інвест» того ж Астахова і фірма «Гранд Стар Ллс» (Сейшельські Острови).

Виробником «ПХЗ «Коагулянт» володіють дніпровці Олександр Константинов, Рената Ярошенко та Євген Острейко, а також компанії «Альфа Ечівментс с.а.р.л.», «Сан Грінвуд Інтернешнл с.а.р.л.» і «Смарт Кемікалс с.а.р.л.» із Люксембургу. Донедавна частки цих трьох люксембурзьких фірм належали ТОВ НВП «Поліпром» тих самих дніпровців, белізькій «Голдфокс Юроп Дівіжн ЛТД» і кіпрській «Поліпром Ассетс (Кіпр) Лімітед».