Суд скасував 2,5 млн гривень штрафу для аеропорту «Жуляни» та «Мастер-Авіа» за узгоджені дії
17.05.2019   //  

Господарський суд Києва скасував рішення АМКУ щодо порушення КП «Міжнародний аеропорт “Жуляни”» та ТОВ «Мастер-Авіа» конкурентного законодавства на ринку послуг з наземного обслуговування повітряних суден, пасажирів та багажу. Про це свідчить рішення суду від 18 квітня.

Позивачами виступили ТОВ «Мастер-Авіа» та КП «Міжнародний аеропорт “Жуляни”». Предметом оскарження стало рішення АМКУ від листопада 2018-го, згідно з яким позивачі отримали загалом 2,48 млн грн штрафу за антиконкурентні узгоджені дії на ринку послуг з наземного обслуговування повітряних суден, пасажирів та багажу.

Порушення стало можливим за рахунок укладеної між МА «Київ» та «Мастер-Авіа» генеральної угоди про комерційне виконання послуг з наземного обслуговування повітряних суден. Згідно з документом від січня 2014 року, компанія «Мастер-Авіа» отримала право надавати послуги з наземного обслуговування повітряних суден перевізників на території аеропорту, самостійно укладаючи для цього договори з перевізниками, а також – право залучати для надання послуг сертифіковані хендлінгові компанії.

Як встановили в Комітеті, уже невдовзі фірма «Мастер-Авіа» почала створювати умови для усунення конкурентів із ринку хендлінгових послуг на території аеропорту.

У суді оштрафовані компанії назвали рішення АМКУ незаконним, а факт витиснення ними компанії «Транс-Аерохендлінг» з ринку – не доведеним. Так, аеропорт на пару із «Мастер-Авіа» заявили, що антимонопольники помилились, коли назвали передання «Мастер-Авіа» права укладати договори із хендлінговими компаніями – порушенням Повітряного кодексу України. Позивачі відмітили, що між ними наявні відносини контролю, відтак вони не є «потенційними конкурентами», як зазначено у матеріалах справи. Зокрема, ці обставини в принципі виключають можливість вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Суддя Господарського суду Києва Валерій Пінчук підтримав позицію позивачів, відмітивши, що не знайшов у матеріалах справи доказів, які б доводили причинно-наслідковий зв’язок між укладенням генеральної угоди та потенційним обмеженням конкуренції на ринку.

«Згідно преамбули генеральної угоди, вона укладена з метою створення конкуренції на ринку послуг з наземного обслуговування», – відмітив суд.

Також перша інстанція пояснила, що факт того, що після укладення у 2014 році генеральної угоди між позивачами кількість суб’єктів господарювання, які надавали послуги з наземного обслуговування, зменшилася із семи суб’єктів господарювання у 2013-му до двох суб’єктів у 2017-му, не підтверджує того, що саме через укладення спірної генеральної угоди з ринку пішли п’ять суб’єктів господарювання.

Врешті суд не зрозумів, «у чому саме полягали антиконкурентні узгоджені дії позивачів у другій половині 2015 року, коли у пунктах 122 та 123 рішення вказується, що порушення антимонопольного законодавства позивачами тривало з 01.01.2014 року по 01.03.2015 року».

Таким чином, суд визнав спірне рішення Антимонопольного комітету недійсним та таким, що підлягає скасуванню.

Нагадаємо, у власності «Мастер-Авіа» перебувають побудовані компанією аеровокзал та пасажирські термінали «А», «В», «Б» у зв’язку з чим підприємство отримує левову частку зборів за обслуговування повітряних суден. У 2014-2016 роках за підрахунками аудиторів, доходи «Мастер-Авіа» становили близько 74% у загальній структурі доходів аеропорту «Київ» (пасажирський збір – 56%, збір за авіабезпеку – 18%).

Сам аеропорт отримує дохід від надання послуг посадки-зльоту та понаднормативної стоянки літаків. При цьому, «Мастер-Авіа» є адміністратором цих платежів. Це означає, що авіаперевізники платять кошти за ці послуги не напряму КП МА «Київ», а – ТОВ «Мастер-Авіа».

«Мастер-Авіа» та комунальники працюють за договором комісії, який, за даними «Наших грошей», передбачає право переведення на рахунок МА «Київ» коштів за згадані послуги протягом 90 днів з моменту їх надходження. Тобто, приватна компанія має можливість протягом трьох місяців розпоряджатись коштами комунального аеропорту «Київ».

Раніше аудитори встановили, що «Мастер-Авіа» має більші переваги ніж МА «Київ» в отриманні доходів при здійснення аеропортової діяльності.

Як повідомляв «Судовий репортер», ймовірні зловживання при використанні майна аеропорту «Київ» сьогодні розслідує Національне антикорупційного бюро. Кримінальне провадження відкрите у березні цього року за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Київської міськради, аеропорту «Київ» (Жуляни) та «Мастер-Авіа». Попередньо детективи оцінюють розмір завданих збитків у майже 119 млн грн.

Бенефіціарами ТОВ «Мастер-Авіа» через кіпрський офшор «Мастер Авіа Холдінг (Кіпр) Лімітед» є згадуваний Денис Костржевський та екс-нардеп від Партії регіонів Василь Хмельницький.