Арештовано 10 гектарів заповідника, незаконно отриманих організацією дружини екс-прокурора і помічника нардепа
17.05.2019   //  

Суд наклав арешт на земельні ділянки загальною площею понад 10 га у лісі у Пуща-Водиці. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 6 травня.

Ділянки розташовані у 45 кварталі 1 виділу Пуща-Водицького лісництва Святошинського лісопаркового господарства по вул. Лісна у м. Київ.

За даними слідства, службові особи Київради, комунального «Київзеленбуду» та Київського обласного управління лісового та мисливського господарства протягом 2007-2012 років в порушення діючого законодавства умисно, шляхом зловживання службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою задоволення інтересів третіх осіб, вивели з природно-заповідного фонду України 10,77 га в Пущі-Водиці.

Так, у 2002 році Київрада оголосила «Пуща-Водицю» (563 га) ландшафтним заказником місцевого значення. Це «природний осередок, у якому збереглися цінні сосново-дубові ліси віком 180-200 років». До заказника увійшов і 45 квартал Київського лісництва Святошинського лісопаркового господарства.

Однак, у 2007 році на підставі листів-згод «Київзеленбуду» та Київського облуправління лісового та мисливського господарства вказані  10,77 га були виключені із категорії земель лісового фонду і переведені до земель запасу рекреаційного призначення.

На підставі цих же листів Київрада у жовтні 2007-го передала ділянку в оренду на 10 років громадській організації Садове товариство «Пуща-Водиця». А у 2009 році Київрада передала подрібнені 10,77 га у приватну власність.

На цей час, за даними слідства, частина ділянок за договором дарування 2012 року перейшла до громадської організації «Дубовий гай». Решта ділянок – у приватній власності 90 фізосіб, які нібито були членами громадської організації.

Ці ділянки є предметом кримінального правопорушення. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів. Розслідування здійснює Головне слідче управління Генпрокуратури України.

Засновниками ГО «Садове товариство «Пуща Водиця», що було ліквідоване у 2017 році, були Федір Радченко, Лариса Чувиліна, Оксана Губаренко, Олексій Шестюк, Микола Савін, Олександр Вінніченко і Анатолій Дробот, чий брат Володимир Дробот раніше очолював КП «Труханів острів».

Брати Володимир та Анатолій Дроботи відомі як співвласники «Агрокомбанку» разом із Тетяною Етенко – сестрою дружини Сергія Пашинського. Зараз цей банк під назвою «Айбокс Банк» належить Дроботам, Ірині Шпильовій, Євгенію Березовському та Олександру Захарчуку.

Громадську організацію «Дубовий гай» у 2010 році заснували екс-депутат Вінницької облради кількох скликань Василь Тарасюк і його дружина депутат Тростянецької селищної ради Євгенія Тарасюк, а також Олеся Гаєва, дружина колишнього Київського природоохоронного прокурора Вадима Гаєвого, відомого тим, що побудував палац у Голосіївському лісі, а також маєтки у Пуща-Водиці, Конча-Заспі і в Обухівському районі.

Членом правління ГО «Дубовий гай» є Андрій Тарасюк, син Василя та Євгенії Тарасюків. Він є депутатом Тростянецької райради, а також помічником народного депутата від БПП Івана Спориша.

Євгенія Тарасюк і Олеся Гаєва є також співзасновниками ТОВ «Ренесанс АВ», основним видом діяльності якого є будівництво будівель.