Суд скасував рішення ДАБІ, яким було анульовано дозвіл на роботи по будинку-монстру на Подолі
16.05.2019   //  

Суд визнав протиправним і скасував рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції України про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт по об’єкту на вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі Києва. Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 24 квітня.

Інспекція ДАБК у м. Києві 28.11.2012 видала ТОВ «Пателі Лізинг» дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва житлового-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29. Цей дозвіл був виданий на підставі проекту, за яким кількість надземних поверхів складала 8.

У подальшому Держархбудінспекція України 04.06.2013 зареєструвала зміну даних у виданому дозволі в частині коригування проектної документації, відповідно до якої вже було запроектовано будівництво 12поверхового житлового будинку.

Наприкінці 2017 року до керівника ДАБІ України звернувся народний депутат від БПП Дмитро Білоцерківець з проханням перевірити забудову на вул. Нижній Вал, 27-29.

ДАБІ провело перевірку  і встановило порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності на вказаному об’єкті будівництва, а саме: проектна документація на будівництво розроблена (відкорегована) без отримання вихідних даних на проектування, чим порушено положення законів «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про архітектурну діяльність».

12.01.2018 ДАБІ анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Після цього в суд звернулися ОК «Наш дім Поділ» і ТОВ «Пателі Лізинг». Суд задовольнив вимоги останнього і скасував рішення ДАБІ України про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт. Водночас суд зобов’язав ДАБІ внести дані про цей дозвіл до єдиного реєстру документів.

Суд дійшов висновку, що рішення ДАБІ України від 12.01.2018 про анулювання дозволу є незаконним і підлягає скасуванню, оскільки істотно порушена процедура проведення перевірки, яка передує винесенню такого рішення. Зокрема, суд зазначив, що закінчення перевірки ДАБІ не підтверджено жодним документом. І фактично ТОВ «Пателі Лізинг» не мало можливості усунути порушення, оскільки припис про усунення порушення вимог законодавства не складався і не направлявся.

Крім того, суд дійшов висновку, що рішення ДАБІ України як адміністративно-господарська санкція було винесене із порушенням строків, визначених статтею 250 Господарського кодексу.

Нагадаємо, Київрада наприкінці 2014 року подала позов в суд з вимогою зобов’язати ТОВ «Пателі Лізинг» знести самовільно добудовані поверхи на будівлі по вул. Нижній Вал, 27-29.

У рамках цієї справи суд у 2015 році задовольнив клопотання Київради про вжиття заходів до забезпечення позову, а саме: заборонив ДАБІ України видавати документи про готовність цього будинку до експлуатації. Вищий госпсуд залишив цю ухвалу в силі.

31.05.2016 суд призначив у справі комплексну будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручили Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. У серпні 2017 року до суду надійшов висновок експертів. Як повідомила депутат Київради Ольга Балицька, експертиза встановила ряд порушень, а також показала, що частковий демонтаж будівлі є технічно можливим.

На сьогодні рішення у справі ще немає. Останнє засідання по ній відбулося 13 травня, дата наступного – поки невідома.