Директор «забаненої» АМКУ фірми виграв 444 мільйони на днопоглиблення в Маріуполі
06.05.2019   //  

Філія «Днопоглиблювальний флот» ДП «Адміністрація морських портів України» 29 квітня за результатами тендеру замовила ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро Азімут» днопоглиблення в Маріупольському морському порту на 444,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року мають виконати днопоглиблення підхідного каналу Вугільної гавані та внутрішньої акваторії з відвезенням ґрунту на підводний відвал на відстані 1,5 км в загальному обсязі 1,98 млн куб. м по $8, або 224 грн. за кубометр.

У лютому Одеський морпорт замовив ТОВ «СМД-Інвест» днопоглиблення з вивозом ґрунту на значно більшу відстань 20-22 км по $9, або 248 грн. за кубометр.

У січні філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» замовила нинішньому переможцю «СТБ Азімут» днопоглиблення каналу «Дунай – Чорне море» з вивозом ґрунту на більшу відстань 8 км по $7, або 195 грн. за кубометр.

Крім того, у січні Миколаївський морпорт замовив фірмі «MDCL Mediterranean Dredging Company Limited» («MDCL», Кіпр) днопоглиблення з вивозом ґрунту на більшу відстань 10-17 км у середньому по $8, або 211 грн.

Переможна пропозиція «СТБ Азімут» на 20% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Ізмаїльський «СТБ Азімут» належить Володимиру Кравченку та директору Олександру Блошенку. Останній також керує ізмаїльським ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» Надії Блошенко, а раніше, в 2005-2008 рр. очолював ДП водних шляхів «Устьдунайводшлях».

Позаторік АМКУ оштрафував «Техморгідрострой Миколаїв» на 76,43 млн грн. й «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» на 3,64 млн грн. за змову на торгах «АМПУ» по днопоглибленню. Торік «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» програла першу інстанцію та апеляцію щодо відміни штрафу, а цьогоріч касаційний суд надав їй час на усунення недоліків касаційної скарги.

«Техморгідрострой Миколаїв» та «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» фігурують у кримінальній справі НАБУ щодо заволодіння у 2015-2016 роках коштами «АМПУ» шляхом закупівель за завищеними цінами послуг із днопоглиблення у морпортах Бердянська і Маріуполя.

Нині допущеними конкурентами були фірма «Consal Trade S.R.L.» (Джурджу, Румунія) офшора «Hermosiocco Trading Limited» (Кіпр) і ТОВ «Укрстройсервіс» одесита Сергія Чудіна, яким керує Дмитро Кондрашов. В одному офісі з українським суперником також прописані ТОВ «Пі Енд Оу Мерітайм Юкрейн» і ТОВ «Пі Енд Оу Мерітайм Холдінгз Юкрейн» Єгора Гребеннікова, Олега Кутателадзе та Андрія Ставніцера.

До аукціону через претензії до досвіду та матеріально-технічної бази не допустили згадані фірми «СМД-Інвест» і «MDCL», а також компанію «Es Endustriyel Yapi Malzemeleri Ve Insaat Turizm Madencilik San. ve Tic. L. S.» (Туреччина) і ТОВ «Строй Інвест Тур».

Компанії «СМД-Інвест» і «MDCL» оскаржили своє відхилення в АМКУ, однак змогли спростувати лише частину претензій до них, тож адмінколегія не задовольнила скарги.