У Белелуї досі не здали в експлуатацію народний дім за 10 мільйонів, який урочисто відкрили торік
26.04.2019   //  

У жовтні 2018 року, на Свято Покрови, у селі Белелуя (Івано-Франківська обл.) гучно і з урочистостями відсвяткували відкриття новозбудованого народного дому. Проте до цього часу клуб офіційно не зданий в експлуатацію. Про це написали Остап Бринський та Тетяна Черниш у виданні «Курс».

Будівництво народного дому у с. Белелуя Снятинського р-ну почалося у 2008 р. за 4,69 млн грн. Роботи проводило ТОВ «Рембудкомінвест». В подальшому, згідно з додатковими угодами, сума робіт збільшувалася.

У 2016 р. підрядник через суд розірвав договір із Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА, бо той відмовився збільшити вартість угоди та дофінансувати роботи. Водночас, через два місяці після розірвання договору, у Департаменті знайшли додаткові кошти і оголосили у Prozorro новий тендер на 9 млн грн. На торги прийшли ТОВ «ІБК «Західспецбуд», ПП «Форесс» та ТОВ «Лідер Плюс».

«Західспецбуд» та «Форесс», що подали найнижчі цінові пропозиції, виявилися пов’язаними між собою. У них був спільний номер телефону. Також учасники завантажили документи на Prozorro із різницею у півгодини, а під час аукціону жоден із них не зменшував початкову ціну. А ще на сайті «Форесс» вказана адреса: Івано-Франківськ, вул. Петлюри, 15б. Раніше, до 2017 р., за тією адресою була зареєстрована компанія «Західспецбуд».

Переможцем торгів став «Західспецбуд». Департамент уклав з ним договір на 6,65 млн грн.

Будівництво народного дому мало завершитись до кінця 2017 року, та через брак фінансування виконання робіт відтермінували до грудня 2019 р. За даними пошуково-аналітичної системи 007, на кінець 2018 р. Департамент сплатив підряднику 6,60 млн грн.

У «Курсі» виявили інші закупівлі, які теж пов’язані із будівництвом народного дому.

Восени минулого року Департамент будівництва і ЖКГ ОДА окремо замовив у «Західспецбуду» нове будівництво каналізаційних мереж та споруд  в народному домі на 260 тис грн. А наприкінці 2018 р. відділ культури та релігій Снятинської РДА в один день уклав із компанією «Західспецбуд» відразу два договори. Перший – на купівлю театральних крісел на суму 185 тис грн., другий – на одяг для сцени вартістю 117 тис грн. Місцем поставки товарів було вказано народний дім у с. Белелуя. У той же час Белелуйська сільрада і собі закупила театральні крісла і комплект меблів на суму 196 тис грн. Знову ж таки, постачальником значиться компанія «Західспецбуд». Відділ культури та релігій Снятинської РДА та Белелуйська сільрада здійснили всі проплати за вказані товари.

В той же час на фотографіях, опублікованих на сайті Снятинської РДА, видно, що у жовтні 2018 р., під час відкриття народного дому крісла вже стояли, а сцена була «вбрана». Виходить, що театральні крісла, меблі і одяг для сцени накуповувались на паперах вже після відкриття народного дому.

У матеріалі йдеться, що закупівля крісел була включена у кошторис будівництва народного дому в рамках договору між Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА та «Західспецбуд». Так, у кошторисі закладено 367 тис грн. під технічне обладнання, меблі та інвентар. Зокрема, документом передбачено 38 секцій крісел на 4 місця та 10 секцій крісел на 3 місця загалом на 94 тис грн.

Фактично відділ культури та релігій Снятинської РДА і Белелуйська сільрада витратили півмільйона на те, що і так було передбачено угодою, укладеною між Департаментом будівництва і підрядником.

На сьогоднішній день історія з будівництвом клубу триває. Загалом, як повідомили у Департаменті будівництва і ЖКГ ОДА, станом на квітень народний дім у с. Белелуя досі не введений в експлуатацію. Але це не завадило чиновникам провести урочисте відкриття ще не завершеного клубу.

До недавнього часу засновником ТОВ «ІБК «Західспецбуд» був Богдан Левко , а на початку 2019 року власником компанії став Дмитро Зубенко. Керівником фірми наразі є Андрій Жураковський.